Головна / новини / змагання / ЮЧУ 2024 Київ: київські та миколаївські рапіристи розділили медалі національної першості
ЮЧУ 2024 Київ: київські та миколаївські рапіристи розділили медалі національної першості

Майже протягом тижня Київ приймав юніорський чемпіонат України з фехтування на шаблі, шпазі та рапірі. Останніми в межах цих змагань на доріжки вийшли якраз рапіристи й рапіристки, які визначили найсильніших 25-26 січня.

У юнацькому турнірі взяли участь 50 спортсменів, коли в дівочому – 39. Загалом у Києві за медалі найвищого ґатунку боролись представники п’яти областей, однак усі нагороди між собою розіграли кияни та миколаївці.

В особистому турнірі на найвищу сходинку п’єдесталу піднялись Андрій Черкашин із Києва та Мілана Степовик із Миколаєва. При цьому Черкашин уже вигравав аналогічні змагання цього жовтня, а от Степовик вперше виграла «золото» на всеукраїнському юніорському рівні, хоча й продовжує виступи ще і в кадетській віковій категорії.

І Степовик, і Черкашин вийшли з групи без жодної поразки й у турі прямого вибування отримали шостий і перший номер посіву відповідно. 

На шляху до «медальних» поєдинків Степовик виграла в трьох киянок поспіль: Софії Рокитько (15:3), Валентини Дерменжи (15:6) і Єлизавети Чижикової (15:10). Черкашин же записав до свого активу перемоги над киянами Олексієм Галатіном-Павловським (15:2) й Іваном Ілляшевим (15:7), а у чвертьфіналі був сильнішим за миколаївця Артема Струшляка (15:5).

Відтак у дівочому півфіналі між собою зустрілись миколаївські фехтувальниці Степовик і Кіра Пронь, а також киянка Аглая Борисова з Києва й Анастасія Єрофєєнко з Миколаєва. У юнаків же Черкашин протистояв ще одному киянину Артему Левадньому, а другий півфінал склався з миколаївських спортсменів – Михайла Гуріна та Микити Асташова. 

У підсумку далі пройшла Степовик, яка перемогла Пронь з рахунком 15:6, і Єрофєєнко, що виграла в Борисової з перевагою у два уколи – 15:13. До юнацького ж фіналу, своєю чергою, пробились Черкашин і Асташов, вони здобули звитяги з рахунками 15:6 і 15:8 відповідно.

Вже в боротьбі за «золото» сильнішою була Степовик, яка завершила зустріч із рахунком 15:13 на свою користь, а Черкашин виграв у Асташова більш впевнено – 15:10.

На другий день чемпіонату України учасники й учасниці визначили призерів командної першості.

Так, у юніорок на найвищу сходинку п’єдесталу піднялась збірна «Миколаїв – 1» у складі Крістіни Кулик, Пронь, Степовик та Єрофєєнко. У поєдинку за золоті медалі миколаївки перемогли киянок Дерменжи, Борисову, Чижикову й Світлану Бризгалову (45:41).

Бронзові ж нагороди здобули представниці столиці – Марія Кадун, Марія Награбова, Анна Щерба та Юлія Шингирій. Вони виграли в команди «Миколаїв – 2» (45:22), за яку виступали Дар’я Гусаренко, Дарина Строкуля, Поліна Чуприна й Вілора Шевченко.

У юніорів переможцями стали так само миколаївські фехтувальники – Асташов, Гурін, Кирило Калачов і Артем Коржовой. У фіналі вони перемогли киян Артема Леваднього, Давида Кніжника, Василя Слов’яка й Андрія Черкашина з рахунком 45:34.

«Бронза» ж теж вирушила до Миколаєва разом зі Струшляком, Єлизаром Дирдою, Максимом Левицьким і Ігорем Стоєвим. У «малому» фіналі миколаївські рапіристи виграли в збірної «Львів – 1» (45:36) у складі Яніслава Корецького, Даніїла Матяша, Миколи Ничипуренка й Остапа Іващишина.

Нагадаємо, що раніше стали відомі переможці й призери юніорського чемпіонату України з фехтування на шаблях і шпагах

Рапіра, юніори (особисті)Рапіра, юніорки (особисті) 
1. Андрій Черкашин (Київ)
2. Микита Асташов (Миколаїв)
3. Михайло Гурін (Миколаїв)
3. Артем Левадній (Київ)
1. Мілана Степовик (Миколаїв)
2. Анастасія Єрофєєнко (Миколаїв)
3. Кіра Пронь (Миколаїв)
3. Аглая Борисова (Київ)
Рапіра, юніори (командні)Рапіра, юніорки (командні)
1. Миколаїв – 2 (Микита Асташов, Михайло Гурін, Кирило Калачов, Артем Коржовой)
2. Київ – 1 (Артем Левадній, Давид Кніжник, Василь Слов’як, Андрій Черкашин)
3. Миколаїв – 1 (Єлизар Дирда, Максим Левицький, Ігор Стоєв, Артем Струшляк)
1. Миколаїв – 1 (Кіра Пронь, Крістіна Кулик, Анастасія Єрофєєнко, Мілана Степовик)
2. Київ – 1 (Світлана Бризгалова, Аглая Борисова, Валентина Дерменжи, Єлизавета Чижикова)
3. Київ – 2 (Марія Кадун, Марія Награбова, Анна Щерба, Юлія Шингирій)