Головна / новини / змагання / Черкаси 2023 КУ: Бондар виграла перший дорослий турнір у кар’єрі, Ягодка підтвердив лідерство
Черкаси 2023 КУ: Бондар виграла перший дорослий турнір у кар’єрі, Ягодка підтвердив лідерство

У Черкасах завершився Кубок України, який зібрав 36 шаблістів і 32 шаблістки з семи областей України. При цьому змагання з лідерів збірної пропустили тільки представниці жіночої національної команди – Ольга Харлан, Аліна Комащук, Юлія Бакастова та Олена Кравацька. Вони продовжують підготовку до ключових стартів сезону в Італії.

Відтак за відсутності цих чотирьох спортсменок у жіночому турнірі медалі розіграли між собою миколаївська фехтувальниця Олександра Бондар, Софія Головкіна з Києва, яка буквально днем раніше виграла юніорський Турнір найсильніших, Дар’я Гонцова з Черкас, а також досвідчена Олена Вороніна, яка є призеркою Олімпійських ігор і чемпіонатів світу в командній першості.

Цього разу в Черкасах на найвищу сходинку п’єдесталу піднялась 20-річна Бондар, для якої це «золото» стало першим на дорослому турнірі в індивідуальному розряді. Вона вийшла з групи з чотирма перемогами з п’яти можливих і таким чином отримала 11-й номер посіву. Уже в 1/16-й фіналу миколаївка впевнено виграла в киянки Олександри Шульги (15:1), далі вибила з боротьби ще одну представницю столиці Марію Цимботу (15:9), а в бою за вихід у півфінал розібралась із Валерією Проченко (15:7) з Черкас.

На цьому етапі Олександра зустрілась із Вороніною й перемогла її з перевагою в три удари – 15:12. У паралельному протистоянні Софія Головкіна забронювала собі путівку у фінал, вигравши в Дар’ї Гонцової (15:6). У вирішальному ж бою Бондар поставила «золоту» крапку, завершивши поєдинок на свою користь із рахунком 15:9.

У чоловічому турнірі переміг Андрій Ягодка, що наразі є лідером національного рейтингу. На відміну від Бондар, він завершив груповий етап зі стовідсотковим показником перемог і потрапив до «олімпійки» як другий номер посіву. В 1/8-й він був сильнішим за Дмитра Загребельного (15:9) з Хмельницького, далі виграв у місцевого шабліста Станіслава Закутнього (15:4), а в поєдинку за вихід у фінал переміг Богдана Боговіна (15:11) з Миколаєва.

У фіналі ж на Ягодку чекав ще один миколаївський шабліст – Юрій Цап, який етапом раніше вибив із боротьби лідера посіву Олексія Стаценка (15:13) з Києва. У вирішальному протистоянні ліпшим усе ж був одесит – він святкував перемогу з підсумковим рахунком 15:12.  

Після завершення особистих змагань на другий день у Черкасах розіграли медалі й у командній першості. 

Так, у чоловіків володарями «золота» стали миколаївські шаблісти Юрій Цап, Данііл Скороход і Богдан Боговін. У фіналі вони з рахунком 45:37 виграли в представників збірної «ШВСМ – ЗСУ» Станіслава Закутнього, Олександра Каракая, Ігоря Маркуніна та Богдана Платонова. «Бронзу», своєю чергою, здобули Василь Гумен, Роман Красновид, Олексій Стаценко й Гліб Столярчук із «ДШВСМ». У своїй медальній зустрічі вони були сильнішими за команду «Україна» в складі Клима Березовського, Дмитра Загребельного та Дмитра Колобаєва. Протистояння закінчилось із рахунком 45:36.

У жіночих змаганнях золоті нагороди вибороли представниці Черкас – Дар’я Гонцова, Валерія Гнідашева, Ізабелла Гросул і Дар’я Науменко. У фінальній зустрічі вони перемогли Софію Головкіну, Олену Вороніну, Марію Цимботу та Валерію Щепкіну з «ЦСК ЗСУ» з рахунком 45:36. У поєдинку за «бронзу» ж зустрілись команди «КДЮСШ – 13 Д» з «СДЮСШОР – 1». Звитягу з рахунком 45:29 здобула остання збірна, яку представляли Владимира Бабенко, Олександра Бондар, Вікторія Коротченко й Валерія Проченко.

Фото: Дженіфер Горецька

Шабля, жінки (особисті)Шабля, чоловіки (особисті)
1. Олександра Бондар (Миколаїв)
2. Софія Головкіна (Київ)
3. Олена Вороніна (Київ)
3. Дар’я Гонцова (Черкаси)
1. Андрій Ягодка (Одеса)
2. Юрій Цап (Миколаїв)
3. Богдан Боговін (Миколаїв)
3. Олексій Стаценко (Київ)
Шабля, жінки (командні)Шабля, чоловіки (командні)
1. ЧШВСМ
2. ЦСК ЗСУ
3. СДЮСШОР – 1 
1. МШВСМ
2. ШВСМ – ЗСУ
3. ДШВСМ