Головна / новини / змагання / ЧУ 2021 Київ: Нікіта Кошман у свій день народження вперше виграє чемпіонат України
ЧУ 2021 Київ: Нікіта Кошман у свій день народження вперше виграє чемпіонат України

Дещо несподіваною вийшла розв’язка особистої першості серед чоловіків, яка завершувала другий день змагань на чемпіонаті України з фехтування на шпагах у Києві. Перемогу за підсумком турніру, який зібрав на доріжках ЦСК ЗСУ 87 учасників, святкував киянин Нікіта Кошман. Здобуши перше у кар’єрі золото на змаганнях дорослого рівня, учень Руслана Тимошенка ще й зробив собі чудовий подарунок на день народження – власне сьогодні, 22 червня, йому виповнилося 19!

22 червня 2021 року. Київ. П’єдестал пошани чемпіонату України в особистій першості серед чоловіків/ Фото НФФУ

Кошман виграв усі свої шість боїв у попередньому груповому раунді й очолив «олімпійку». До речі, на другому місці при посіві розташувався тренер спортсмена Руслан Тимошенко, який згодом склав зброю в 1/8. А от його учень пішов далі. За вхід у вісімку Кошман переміг новоспеченого чемпіона України U-23 Артема Матевосова (15:10), у чвертьфіналі взяв вгору над Володимиром Станкевичем (15:6). Вже забезпечивши собі таким чином місце на п’єдесталі, столичний шпажист почергово розібрався з майбутніми учасниками Олімпіади-2020. Спочатку в 1/2 з Романом Свічкарем (15:11), а потім у поєдинку за «золото» з представником Закарпаття Анатолієм Гереєм (15:8), який, нагадаємо, виграв попередній чемпіонат України (2020).  Відзначимо, що останні щойно повернулися з тренувального збору в Киргизстані. І цей турнір розглядали як етап підготовки до Токіо.

Третя сходинка п`єдесталу вийшла харківською, адже зі Свічкарем її розділив Андрій Опанасенко, який зовсім нещодавно отримував тут «бронзу» молодіжного чемпіонату України  (15:13). 

У чоловічих командних змаганнях як і торік перемогу святкував «Київ-1», кольори якого цього разу захищали Ігор Рейзлін, Ян Сич, Володимир Станкевич та Віталій Свистіль. У фіналі київські шпажисти взяли вгору над командою «Закарпаття 1», у складі якої виступали новоспечений віцечемпіон України в особистій першості Анатолій Герей, а також Артем Матевосов, Іван-Сергій Горецький та Андрій Кузьма (45:35).

23 червня 2021 року. Київ. П’єдестал пошани чемпіонату України у командній першості серед чоловіків / Фото КШВСМ

Відзначимо, що обом фіналістам довелося попотіти у поєдинках за вхід у двійку. Рейзлін і Ко перемогли з рахунком 39:34 другу команду Києва, за яку фехтували тріумфатор попереднього дня змагань Нікіта Кошман, його тренер Руслан Тимошенко, а також Юрій Тараненко та Євген Макієнко. Закарпатський квартет натомість у своєму півфіналі вирвав перемогу у команди «Харків 1», з двома бронзовими медалістами індивідуальних змагань Романом Свічкарем та Андрієм Опанасенком у складі, а також Максимом Хворостом та Євгенієм Горбачуком (44:42).

У поєдинку за третє місце перша харківська команда не залишила шансів представникам «Київ 2» (45:37).