Головна / новини / змагання / КС 2021: Рейзлін вдруге виграє золото Кубка світу
КС 2021: Рейзлін вдруге виграє золото Кубка світу

Сьогодні, 21 березня, шпажисти та шпажистки розіграли особисті нагороди Кубка світу у Казані. Золотом відзначив повернення на доріжку українець Ігор Рейзлін. Нагадаємо, що у зв’язку з пандемією міжнародний фехтувальний календар був поставлений на паузу, востаннє представники цього виду зброї змагалися 6-го березня 2020 року на Гран-прі у Будапешті, де, до речі, на п’єдесталі пошани також стояв наш Ігор Рейзлін. Тільки тоді це була третя сходинка, а зараз перша – золота!

21 березня 2021 року. Казань. Переможець Кубка світу Ігор Рейзлін / Фото Augusto Bizzi / FIE


Рейзлін, бувши четвертим номером світового рейтингу FIE, розпочав змагання одразу з таблиці 64. Спочатку він досить впевнено переміг Хуссама Ель-Корда з Марокко – 15:5 та корейця Сон Чже Хо – 15:11. А далі після невдалого початку 2:6 зумів перевернути бій проти італійця Габріелє Чіміні – 15:12.


У чвертьфіналі, який проходив у рівній боротьбі, Ігор одним уколом вирвав перемогу у німця Самуеля Унтерхаузера – 8:7, який того дня став справжнім прокляттям для збірної Франції, змусивши скласти зброю одразу трьох її представників, зокрема чемпіона світу, Європи та Олімпійських ігор Янніка Бореля. У півфінальному поєдинку досвідчений киянин дав майстер-клас 22-річному єгиптянину Ахмеду Ель-Сайєду (15:7) – при чому не лише з фехтування, але й з fair play, визнавши в одному з епізодів, що вколов себе сам.


У вирішальному двобої на Рейзліна чекала зустріч з чинним чемпіоном світу Гергеєм Шіклоші, який у своєму півфіналі проти Ельміра Алімжанова з Казахстану здійснив фантастичний камбек з рахунку 11:14, до переможних 15:14. Перша трихвилинка фіналу залишилася за нашим шпажистом – 5:3. Але після перерви він пропустив три уколи поспіль, перш ніж зумів хоча б раз вколоти у відповідь – 6:7. Проте в останньому періоді, відірвавшись на три пункти (11:8), Рейзлін вже не дозволив супернику себе наздогнати – 15:11.


Відзначимо, що це друга перемога Ігоря, якого тренує батько Дмитро Рейзлін, на етапах Кубка світу після золота Берна-2019. Вона дозволила йому піднятися у Топ-3 світового рейтингу FIE.


Ще двоє українських шпажистів, які виступали в основній сітці, Богдан Нікішин (був сіяний завдяки своєму рейтингу) та Роман Свічкар (пробився крізь попередній раунд змагань) поступилися вже на стадії 1/32. Нікішин – французу Роману Каннону (12:15), Свічкар – угорцю Андрашу Редлі (9:15).

Серед наших жінок найкращий результат – 10-те місце показала Олена Кривицька. Стартувавши одразу з 1/32 (завдяки високій позиції у світовому рейтингу FIE), підопічна Дмитра Рейзліна з мінімальною перевагою перемогла господарку доріжки Яну Бекмурзову (15:14), після чого змусила скласти зброю ще й швейцарку Анжелін Фавр (15:12). В 1/8 Олені протистояла медалістка етапів Кубка світу та Гран-прі досвідчена кореянка Кан Йон Мі. Поступаючись 10:13, українська шпажистка зуміла відновити статус-кво – 13:13. Проте вирішальний укол на пріоритеті залишився все ж за чемпіонкою Азії – 13:14.

21 березня 2021 року. Казань. Олена Кривицька – Кан Йон Мі / Фото Augusto Bizzi / FIE


Ще дві представниці України, які пробилися в таблицю 64 через попередній раунд, поступилися в першому ж поєдинку олімпійки: Яна Шемякіна – Кетрін Ніксон зі США (10:15), Фейбі Бежура – Марії Луїзі Доіг з Перу (13:15).

Результати:

Шпага, чоловіки (особисті)                            Шпага, жінки (особисті)

1. Ігор Рейзлін (Україна)                                 1. Чхве Ін Чжон (Південна Корея)

2. Гергей Шіклоші (Угорщина)                      2. Алія Люті (Франція)

3. Ельмір Алімжанов (Казахстан)                3. Кан Йон Мі (Південна Корея)

3. Ахмед Ель-Сайєд (Єгипет)                         3. Рікарда Мюльтерер (Німеччина)

39. Богдан Нікішин (Україна)                        10. Олена Кривицька (Україна)

58. Роман Свічкар (Україна)                          44. Фейбі Бежура (Україна)

73. Анатолій Герей (Україна)                        47. Яна Шемякіна (Україна)

126. Ян Сич (Україна)                                       82. Влада Харькова (Україна)

135. Нікіта Кошман (Україна)                        84. Інна Бровко (Україна)

154. Руслан Тимошенко (Україна)                 104. Ксенія Пантелєєва (Україна)

158. Віталій Медвєдєв (Україна)

176. Денис Потапенко (Україна)

205. Євгеній Горбачук (Україна)

207. Володимир Станкевич (Україна)