Головна / новини / змагання / Токіо-2020: Ольга Харлан не змогла втрутитися у боротьбу за нагороди
Токіо-2020: Ольга Харлан не змогла втрутитися у боротьбу за нагороди

26 липня рапіристи та шаблісти в особистій першості розіграли останні два комплекти особистих нагород XXXII Літніх Олімпійських ігор у Токіо.  Серед 72 учасників, що вийшли на арену «Макухарі Мессе», була і представниця України Ольга Харлан.

Маючи перший номер світового рейтингу FIE, наша шаблістка стартувала з поєдинку 1/16. Її суперницею стала китаянка Ян Хеньюй (№45). Вони двічі зустрічалися на Гран-прі раніше і обидва рази перевага була на боці Харлан – 15:12 у Канкуні-2017, 15:4 у Каїрі-2019.

Ольга впевнено розпочала зустріч 6:2, але далі суперниця перехопила ініціативу і на перерву пішла вже у ролі лідера 6:8. Нашій спортсменці вдалося повернути собі перевагу 11:10, але вона не змогла втримати її, і поєдинок завершився на користь Ян Хеньюй – 12:15.

«Це шок. Оля набагато сильніша за цю китаянку. Але спорт настільки непередбачуваний, що навіть такий досвідчений спортсмен може програти у першому бою. – прокоментував виступ Харлан в ефірі телеканалу UA:Перший старший тренер жіночої команди з фехтування на шаблях Олег Штурбабін. – Почала добре, але потім сталося щось непередбачуване. Вона жодного разу при атаці не влучила, хоча це у фехтуванні на шаблях основний хліб. У причинах будемо розбиратися після повернення додому” 

Ольга Харлан сама  пізніше на своїй сторінці у соцмережах пояснила те, що сталося так: «Іноді емоції керують нами. Сьогодні так було і зі мною… я не змогла з ними впоратися. “Чи зможу я завоювати медаль?”, “А мені ж так вона ПОТРІБНА!” “Оля, ти повинна привезти ЗОЛОТУ медаль!”, “Оля, ти найсильніша і виграєш золото у Токіо”, – чула я і не один десяток разів. Раніше все пропускала повз вуха, зараз все по-іншому. Півтора року без змагальної практики – мабуть, вплинули на мене. Для того, щоб почувати себе впевненою, мені потрібно виграти, потрібен змагальний адреналін. Те, що було сьогодні важко назвати фехтуванням. Таке буває. На жаль, сьогодні саме цей день…»

Водночас відомі українські спортсмени запустили флешмоб на підтримку своєї колеги. Відповідний пост із закликом бути разом з Ольгою у ці важкі хвилини опублікували Жан Беленюк, Еліна Світоліна, Дар’я Білодід, Анна Різатдінова та інші.

Шабля жіноча (особисті)Рапіра чоловіча (особисті)
1. Софія Позднякова (ОКР)1. Чун Ка Лун (Гонконг)
2. Софья Вєлікая (ОКР)2. Даніелє Гароццо (Італія)
3. Манон Брюне (Франція)3. Александр Шупеніч (Чехія)
17. Ольга Харлан (України)