Головна / новини / змагання / ЧУ 2024 Київ: рапіристи, шпажистки й шаблістки відкрили змагальну програму національної першості
ЧУ 2024 Київ: рапіристи, шпажистки й шаблістки відкрили змагальну програму національної першості

У Києві стартував комплексний чемпіонат України з фехтування, який вперше з 2019 року об’єднав усіх представників зброї – рапіри, шпаги і шаблі – в одному місці. Зокрема, у перший змагальний день, 30 березня, за медалі найвищого ґатунку боролись рапіристи, шпажистки та шаблістки.

Чемпіонський титул у першості рапіристів здобув 34-річний львів’янин Клод Юнес, для якого ця відзнака стала вже шостою поспіль.

Львівський фехтувальник кваліфікувався до туру прямого вибування як сьомий номер посіву з усіма перемогами в групі. При цьому Юнес також пропустив бій в 1/16 фіналу через зняття Микити Малиновського з Миколаєва. 

Таким чином львів’янин розпочав виступ в «олімпійці» в 1/8-й, вигравши в ще одного представника Львова Даніїла Матяша (15:6), а далі вибив із боротьби другий номер посіву, Єлизара Дирду (15:1) з Миколаєва. 

Уже в півфіналі Юнес був сильнішим за іншого львівського рапіриста Максима Гаравського (15:13) й таким чином вийшов у фіналі на Даниїла Гойду, який, своєю чергою, переміг киянина Андрія Погребняка (15:14). У поєдинку ж за «золото» Юнес здобув звитягу із перевагою в чотири уколи – 15:11.

У змаганнях шпажисток уперше в кар’єрі на вершину п’єдесталу в індивідуальній першості підійнялась 16-річна Анна Максименко, яка напередодні стала абсолютною чемпіонкою Європи як серед кадетів, так і юніорів.

Львів’янка виграла всі бої в групі й отримала п’ятий номер посіву в турі прямого вибування. В 1/16 фіналу вона перемогла Софію Сіденко (15:10) з Дніпра, а далі одним уколом виборола звитягу над іншою вихованкою Андрія Орліковського та Зоряни Семеряк, 14-річною Аліною Дмитрук (15:14). У бою ж за потрапляння до півфіналу Максименко вибила з боротьби одну з лідерок збірної, Джоан Фейбі Бежуру (15:9) з Києва.

Уже в четвірці найсильніших Анна виграла в першого номеру посіву, у ще однієї збірниці Влади Харькової (15:12) з Києва, коли в другому півфіналі киянка Дар’я Варфоломєєва перемогла Ксенію Пантелєєву (15:9) зі Львова. 

У боротьбі за «золото» з Варфоломєєвою Максименко завершила бій на свою користь з рахунком 15:11.

Серед шаблісток золоту медаль виборола олімпійська чемпіонка Ольга Харлан. У груповому раунді вона виграла шість боїв із шести й відібралась до «олімпійки» як третій номер посіву.

В 1/16 фіналу 33-річна Харлан перемогла Ірину Страфун (15:3) з Києва, а далі була сильнішою за партнерку по команді, одеситку Олену Кравацьку (15:10), і з різницею у два удари вирвала звитягу над Олександрою Бондар (15:13) із Миколаєва.

До топ-4, окрім Ольги, потрапили інші дві збірниці – Аліна Комащук і Юлія Бакастова, а також одна з колишніх лідерок національної команди, срібна призерка Олімпіади в Ріо-де-Жанейро, Олена Вороніна. На цій стадії Бакастова виграла у Вороніної (15:7), коли Харлан вибила з боротьби Комащук (15:8).

У фіналі ж Ольга здобула перемогу над Юлією з розривом у вісім ударів – 15:7.

Нагадаємо, що вже 31 березня рапіристи, шпажистки й шаблістки знову вийдуть на доріжки КМШВСМ, аби розіграти медалі командної першості. 

Фото: Павло Кубанов

Рапіра, чоловіки (особисті)Шпага, жінки (особисті)Шабля, жінки (особисті)
1. Клод Юнес (Львів)
2. Даниїл Гойда (Львів)
3. Андрій Погребняк (Київ)
3. Максим Гаравський (Львів)
1. Анна Максименко (Львів)
2. Дар’я Варфоломєєва (Київ)
3. Влада Харькова (Київ)
3. Ксенія Пантелєєва (Львів)
1. Ольга Харлан (Київ)
2. Юлія Бакастова (Київ)
3. Олена Вороніна (Київ)
3. Аліна Комащук (Одеса)