Головна / новини / змагання / КС 2024 Падуя: Шабліст Юрій Цап поступився двома ударами майбутньому чемпіону, збірна України завершила виступ на 9 місці
КС 2024 Падуя: Шабліст Юрій Цап поступився двома ударами майбутньому чемпіону, збірна України завершила виступ на 9 місці

Українські шаблісти виступили на Кубку світу в італійській Падуї, де за нагороди в індивідуальній першості боролись 235 учасників. 

До топ-64 з українських фехтувальників пройшли двоє, а саме Андрій Ягодка та Юрій Цап. 

На стадії 1/32 фіналу Ягодка не впорався з представником Індії Сінґхом Караном Сінґхом (9:15) й став 47-м, а Цап, своєю чергою, продовжив шлях турнірною сіткою – миколаївський шабліст був сильнішим за грузина Ґоґу Какаурідзе (15:12).

Уже в 1/16-й він зустрівся з десятим номером посіву, американцем Коліном Хіткоком. 18-річний фехтувальник зі США, який цього сезону вже виборов «золото» Гран-прі в Тунісі, виграв у Юрія з перевагою у два удари – 15:13. 

Таким чином українець зупинився на підсумковому 24 місці, а Хіткок, зрештою, виборов золоту нагороду в Падуї – уперше в кар’єрі на рівні Кубка світу.

До слова, ще один член української команди – Олексій Стаценко – був у кроці від того, аби приєднатись до Ягодки й Цапа в другий день індивідуальних змагань. Стаценко дійшов до фіналу кваліфікації й поступився на цьому етапі японцю Рео Гіваташі (10:15). Відтак він посів 95 місце. 

Щодо командного турніру, то тут збірна України в складі Ягодки, Цапа, Олексія Стаценка й Дарія Лукашенка стала дев’ятою.

В 1/16 фіналу українські шаблісти перемогли Саудівську Аравію (32:45), а в наступній зустрічі поступились четвертим номерам посіву, італійцям (35:45).

Далі ж, у боротьбі за 9-16 позиції, українці виграли три протистояння поспіль – проти Китаю (45:43), Грузії (45:33) та Канади (45:33). 

Зазначимо, що Лукашенко, який продовжує виступати з юніорами та нині є лідером міжнародного рейтингу FIE в цій віковій категорії, уперше змагався в складі національної збірної. Він узяв участь у всіх зустрічах команди, а в протистояннях проти Китаю та Грузії виходив на вирішальні поєдинки, у яких і визначався переможець.

Нагадаємо, що наступний Кубок світу з фехтування на шаблях серед чоловіків пройде вже 22-24 березня в угорському Будапешті. Цей старт буде останнім для команд у межах олімпійської кваліфікації до Парижа-2024. 

Шабля, чоловіки (особисті)Шабля, чоловіки (командні)
1. Колін Хіткок (США)
2. Луїджи Самеле (Італія)
3. Зіад Ельсіссі (Єгипет)
3. Сантьяго Мадріґаль (Іспанія)
24. Юрій Цап (Україна)
47. Андрій Ягодка (Україна)
95. Олексій Стаценко (Україна)
123. Богдан Платонов (Україна)
171. Богдан Боговін (Україна)
201. В’ячеслав Дзюба (Україна)
1. Південна Корея
2. США
3. Франція
9. Україна (Дарій Лукашенко, Олексій Стаценко, Андрій Ягодка, Юрій Цап)