Головна / новини / змагання / ЮЧЄ 2024 Неаполь: Україна завершила юніорське Євро зі ще одним «золотом» від шпажисток
ЮЧЄ 2024 Неаполь: Україна завершила юніорське Євро зі ще одним «золотом» від шпажисток

В останній день кадетського та юніорського чемпіонату Європи в Неаполі, 29 лютого, збірна України додала до свого активу ще одну золоту медаль.

У командних змагань шпажисток-юніорок на найвищу сходинку п’єдесталу підійнялись Емілі Конрад, Аліна Дмитрук, Анна Максименко та Олександра Романова.

Українки стартували в турі прямого вибування під шостим номером посіву та перемогли Швецію в 1/8 фіналу з рахунком 45:34. 

Далі ж Конрад, Максименко, Дмитрук і Романова в напруженій боротьбі виграли в третіх і других номерів посіву. У чвертьфіналі «синьо-жовті» втримали звитягу над румунками (42:40), після чого з мінімальною перевагою вирвали перемогу над угорками (45:44).

Фінал був для української збірної не менш нервовим. У протистоянні за «золото» українки зійшлися з француженками. Майже всю зустріч українські фехтувальниці були попереду, однак розрив у рахунку складав не більше трьох уколів на їхню користь.

За два бої до кінця француженки мали перевагу в одне очко – 30:29. Знову вивести Україну в лідерки зуміла Максименко, яка перемогла Анаелль Доке з рахунком 7:5 (36:35). Конрад, своєю чергою, у рівному поєдинку з Осіан Франсійон втримала цей розрив – фехтувальниці завдали одна одній по дев’ять уколів. 

Таким чином збірна України перемогла Францію з підсумковим рахунком 45:44 і виборола вже третю нагороду юніорської континентальної першості. 

Нагадаємо, що раніше в Неаполі в юніорській віковій категорії медалі українській команді принесли так само шпажистки. В індивідуальному турнірі Анна Максименко здобула «золото», а Емілі Конрад – «срібло».

Зауважимо, що в завершальний день змагань на доріжки також вийшли й українські рапіристи та шаблісти. Обидві збірні України посіли дев’яті місця.

Рапіристи Микита Асташов, Андрій Черкашин, Єлизар Дирда й Давид Кніжник усього-на-всього одним уколом поступились Нідерландам (44:45) в 1/8 фіналу. Далі ж «синьо-жовті» пройшли Хорватію завдяки відмові суперників із медичних причин, виграли в Ізраїлю (45:41) та були сильнішими за німців (45:42) у зустрічі за дев’яту сходинку підсумкового заліку.

Дарій Лукашенко, Дмитро Колобаєв, Станіслав Закутній і Даніїл Скороход, своєю чергою, у змаганнях із фехтування на шаблях стартували з поразки від Німеччини (41:45), але після здобули три перемоги поспіль – над Нідерландами (45:34), Польщею (45:35) і Азербайджаном (45:44).

Шпага, юніорки (командні)Рапіра, юніори (командні)Шабля, юніори (командні)
1. Україна (Емілі Конрад, Аліна Дмитрук, Анна Максименко, Олександра Романова)
2. Франція
3. Угорщина
1. Італія
2. Франція
3. Угорщина
9. Україна (Микита Асташов, Андрій Черкашин, Єлизар Дирда, Давид Кніжник)
1. Румунія
2. Франція
3. Іспанія
9. Україна (Дмитро Колобаєв, Дарій Лукашенко, Даніїл Скороход, Станіслав Закутній)