Головна / новини / змагання / ЮЧЄ 2024 Неаполь: Українські шпажисти ввійшли в четвірку найсильніших за підсумками командних змагань
ЮЧЄ 2024 Неаполь: Українські шпажисти ввійшли в четвірку найсильніших за підсумками командних змагань

В італійському Неаполі пройшов перший день командної першості в юніорській віковій категорії. Зокрема, за медалі 28 лютого боролись шпажисти, рапіристки й шаблістки.

Найкраще цього дня в збірній України виступили представники фехтування на шпагах. Так, Даніїл Мазур, Максим Перчук, Дмитро Плаксін і Роман Самойлов стартували з перемоги над Туреччиною (45:36) в 1/8-й, після чого виграли у Франції (45:51) та вийшли на Італію в поєдинку за вихід до фіналу.

Протягом усієї зустрічі з італійцями «синьо-жовті» були попереду, але все вирішилось в останньому бою між Перчуком і четвертим номером світового рейтингу юніорів, Маттео Галассі. Італійський шпажист переміг українського з перевагою в п’ять уколів – 12:7 (36:38) – і таким чином перевернув хід протистояння й вивів свою команду до фіналу. 

Україна ж далі боролась за «бронзу» в зустрічі з Ізраїлем. На відміну від попереднього протистояння, у цьому українці були переважно в ролі тих, хто наздоганяє. У завершальному поєдинку між Мазуром і Єгонатом Ламбреєм Мессікою український фехтувальник переміг опонента з рахунком 9:7, але цього не вистачило, аби вивести Україну вперед. Таким чином ізраїльтяни втримали лідерство й здобули бронзові медалі Євро (45:43), українці ж завершили виступ у четвірці найкращих серед 22 команд-учасниць.

Українські рапіристки Аглая Борисова, Крістіна Петрова, Мілана Степовик, Анастасія Єрофєєнко, своєю чергою, показали 11-й результат за підсумками командних змагань. У зустрічі за потрапляння до топ-8 українки одним уколом поступились Ізраїлю (33:34), після чого в боротьбі за 9-16 позиції виграли у шведок (45:25), поступились німкеням (37:40) та з мінімальним розривом здолали збірну Туреччини (45:44).

Щодо турніру шаблісток, то тут українська команда в складі Софії Головкіної, Вікторії Коротченко, Валерії Моренець-Кубанської та Майї Величко стала десятою. В 1/8-й українки програли Німеччині (34:45), а далі були сильнішими за іспанок (45:38) і не впорались із туркенями (38:45).

Нагадаємо, що в останній день кадетського та юніорського чемпіонату Європи на доріжки вийдуть шпажистки, рапіристи й шаблісти, які визначать найсильніших у командному турнірі у юніорській віковій категорії. 

Шпага, юніори (командні)Рапіра, юніорки (командні)Шабля, юніорки (командні)
1. Італія
2. Німеччина
3. Ізраїль
4. Україна (Даніїл Мазур, Максим Перчук, Дмитро Плаксін, Роман Самойлов)
1. Франція
2. Угорщина
3. Польща
11. Україна (Аглая Борисова, Крістіна Петрова, Мілана Степовик, Анастасія Єрофєєнко)
1. Угорщина
2. Франція
3. Італія
10. Україна (Софія Головкіна, Вікторія Коротченко, Валерія Моренець-Кубанська, Майя Величко)