Головна / новини / змагання / ЮЧЄ 2024 Неаполь: Третє «золото» для шпажистки Анни Максименко та український фінал в Італії
ЮЧЄ 2024 Неаполь: Третє «золото» для шпажистки Анни Максименко та український фінал в Італії

Останній день індивідуальних змагань юніорського та кадетського чемпіонату Європи завершився для збірної України одразу двома нагородами. Так, на п’єдестал піднялись шпажистки Анна Максименко й Емілі Конрад, що виступали у юніорській віковій категорії.

У турі прямого вибування Максименко й Конрад отримали сьомий і восьмий номери посіву відповідно. 

Уже в 1/32 фіналу Анна виграла у шведки Ліннеї Ерікссон (15:9), після чого також була сильнішою за Доріну Віммер (15:9) із Угорщини, естонку Юлію Тринову (15:12) та другий номер турнірної таблиці, іспанку Сільвію Гомес Лопес (15:12). 

До слова, саме Гомес Лопес Максименко вже перемагала на кадетському Євро, однак тоді вона здобула звитягу з мінімальним розривом – 15:14 і вийшла у фінал. 

Щодо Конрад, то вона на шляху до топ-4 вибила з боротьби естонську фехтувальницю Аннелі Проосвалі (15:7), польку Сесилію Чеслік (15:11), британку Ханну Лебор (12:11) і партнерку по збірній Аліну Дмитрук (15:11), яка в підсумку стала сьомою.

Таким чином четвірку найсильніших сформували дві українки Максименко й Конрад, а також латвійка Софія Просіна й італійка Елеонора Орсо. Останню, зрештою, у півфіналі перемогла Конрад (15:12), а Максименко виграла в Просіної з перевагою у сім уколів (12:5). 

У фіналі ж Конрад – Максименко цього разу сильнішою була Анна, яка завершила бій на свою користь із рахунком 15:11. 

Відтак вихованка Андрія Орліковського та Зоряни Семеряк виборола вже третю золоту медаль на Євро в Неаполі. До цього вона виграла кадетський індивідуальний турнір, а також кадетські командні змагання у складі збірної України.

Нагадаємо, що цього ж дня, 27 лютого, на Євро також змагались шаблісти й рапіристи.

У турнірі з фехтування на шаблях найкращий результат серед українців показав Дмитро Колобаєв. Він кваліфікувався до «олімпійки» як дев’ятий номер посіву та стартував із перемоги над грузином Александре Таварткіладзе (15:8). Після цього Колобаєв також виграв у Генрі Мартіна (15:11) з Великої Британії, а в бою за потрапляння до чвертьфіналу поступився майбутньому володарю «бронзи», іспанцю Сантьяґо Мадріґалю (5:15), і став 12-м.

Ще один український шабліст Дарій Лукашенко, який виступав у Неаполі як лідер світового рейтингу серед юніорів, зупинився на 19 позиції. В 1/32 він був сильнішим за німця Ярла Куербіса (15:10), але далі не впорався з віцечемпіоном кадетського Євро, турком Фурканом Яманом (13:15).

Двоє інших українців – Станіслав Закутній і Даніїл Скороход – вибули етапом раніше й посіли 37 і 23 місця відповідно.

Щодо змагань рапіристів, то тут найдалі серед українців пробився Єлизар Дирда, який дійшов до 1/16 фіналу. На цій стадії він програв «нейтральному» спортсмену Алєксєю Іванову (8:15), що в підсумку став бронзовим призером змагань. Дирда ж завершив виступ на 29 сходинці.

Микита Асташов, своєю чергою, вибув на стадії 1/32, програвши поляку Яну Новаку (6:15). Ще двоє українців Андрій Черкашин і Давид Кніжник не зуміли подолати груповий раунд.

Нагадаємо, що 28 лютого в Неаполі пройдуть командні змагання юніорів. Зокрема, медалі розіграють рапіристки, шпажисти й шаблістки.

Шпага, юніорки (особисті)Рапіра, юніори (особисті)Шабля, юніори (особисті)
1. Анна Максименко (Україна)
2. Емілі Конрад (Україна)
3. Елеонора Орсо (Італія)
3. Софія Просіна (Латвія)
7. Аліна Дмитрук (Україна)
52. Олександра Романова (Україна)
1. Маттео Якомоні (Італія)
2. Еліот Шаньйон (Франція)
3. Оскар Жедвер (Бельгія)
3. Алєксєй Іванов
29. Єлизар Дирда (Україна)
44. Микита Асташов (Україна)
65. Андрій Черкашин (Україна)
66. Давид Кніжник (Україна)
1. Ремі Ґарріґ (Франція)
2. Едоардо Кантіні (Італія)
3. Сантьяґо Мадріґаль (Іспанія)
3. Бенедек Віґ (Угорщина)
12. Дмитро Колобаєв (Україна)
19. Дарій Лукашенко (Україна)
23. Даніїл Скороход (Україна)
37. Станіслав Закутній (Україна)