Головна / новини / змагання / ЮЧЄ 2024 Неаполь: на Євро пройшов перший день юніорських змагань
ЮЧЄ 2024 Неаполь: на Євро пройшов перший день юніорських змагань

В італійському Неаполі відбулись перші юніорські змагання в межах чемпіонату Європи. Зокрема, за нагороди континентальної першості боролись шпажисти, рапіристки й шаблістки.

Так, у цей день рапіристка Крістіна Петрова показала найкращий результат серед представників України. Вона кваліфікувалась до туру прямого вибування як третій номер посіву й в 1/32 фіналу виграла в іспанки Кармен Осенде (15:3). 

Далі ж 19-річна українка вибила з боротьби німкень Лучію Арнелу (15:5) та Лею Цоні (15:12), а в поєдинку за потрапляння до четвірки найсильніших поступилась майбутній чемпіонці – британці Кароліні Статчбері (5:15). Таким чином Петрова завершила виступ на п’ятій позиції.

Ще одна українська фехтувальниця Анастасія Єрофєєнко зупинилась в 1/16 фіналу, де вона програла другому номеру посіву, грекині Ставрулі Мирсіні Гарифаллу (9:15), і стала 26-ою. Мілана Степовик і Аглая Борисова, своєю чергою, зазнали поразки в стартовому поєдинку в «олімпійці» й опинились поза топ-50. 

Щодо турніру шпажистів, то найуспішнішим із українських фехтувальників став Дмитро Плаксін, який дістався 1/8-ої. Він розпочав виступ у турі прямого вибування зі звитяги над греком Васілеіосом Цокасом (13:9), далі з мінімальним розривом у рахунку переміг болгарина Рахіма Рашайда (14:13), а в наступному поєдинку не впорався з майбутнім володарем «золота», ізраїльтянином Дов Бером Віленски (7:15), і, зрештою, став 12-м.

Інший український шпажист Максим Перчук зупинився етапом раніше: в 1/16-й він програв майбутньому віцечемпіону, швейцарцю Коліну Мументхалеру (11:15). До слова, саме Мументхалер в 1/32-й вибив із боротьби ще одного українського шпажиста Даніїла Мазура. Їхній бій завершився з рахунком 15:10 на користь швейцарського фехтувальника.

Роман Самойлов, своєю чергою, завершив виступ на 78-му місці. Він поступився одним уколом німцю Олен Петерсону (10:11) в 1/64 фіналу.

В індивідуальних змаганнях шаблісток Україна також отримала свою представницю в шістнадцятці найсильніших. Зокрема, туди пробилась Вікторія Коротченко. 

В 1/32-й українка виграла в азербайджанки Фідан Гулієвої (11:15), після чого вибила з боротьби восьмий номер посіву, німкеню Лену Стемпер (15:14). Розвинути ж цей успіх Коротченко не вдалось – у наступному бою вона поступилась болгарці Еммі Нейковій (11:15), яка в підсумку стала чемпіонкою. Вікторія ж завершила змагання на 16 місці.

Ще одна українка Софія Головкіна зупинилась у кроці від топ-16. В 1/16 фіналу вона не впоралась із майбутньою бронзовою призеркою Євро, Амалією Коваліу (6:15), і стала 20-ою. Українські шаблістки Майя Величко й Валерія Моренець-Кубанська посіли 48 та 59 місця відповідно.

Шпага, юніори (особисті)Рапіра, юніорки (особисті)Шабля, юніорки (особисті)
1. Дов Бер Віленски (Ізраїль)
2. Колін Мументхалер (Швейцарія)
3. Меттью Булау (Німеччина)
3. Артем Саркісян
12. Дмитро Плаксін (Україна)
28. Максим Перчук (Україна)
35. Даніїл Мазур (Україна)
78. Роман Самойлов (Україна)
1. Кароліна Статчбері (Велика Британія)
2. Поліна Волобуева
3. Герас Роже (Франція)
3. Матільде Молінарі (Італія)
5. Крістіна Петрова (Україна)
26. Анастасія Єрофєєнко (Україна)
50. Мілана Степовик (Україна)
53. Аглая Борисова (Україна)
1. Емма Нейкова (Болгарія)
2. Анна Шпіс (Угорщина)
3. Амалія Коваліу (Румунія)
3. Феліс Гербон (Німеччина)
16. Вікторія Коротченко (Україна)
20. Софія Головкіна (Україна)
48. Майя Величко (Україна)
59. Валерія Моренець-Кубанська (Україна)