Головна / новини / змагання / КС 2024 Каїр: Українські рапіристки показали найкращий результат в історії в командній першості Кубка світу
КС 2024 Каїр: Українські рапіристки показали найкращий результат в історії в командній першості Кубка світу

Жіноча збірна України в складі Катерини Буденко, Ольги Сопіт, Анни Тараненко й Аліни Полозюк посіла шосте місце на Кубку світу в єгипетському Каїрі.

Цей результат є найкращим для української жіночої рапіри в командній першості. До цього найліпшим показником збірної України було сьоме місце. Зокрема, востаннє українки досягали цієї позиції ще у 2009 році на змаганнях у польському Ґданську.

У Каїрі ж Буденко, Сопіт, Тараненко, Полозюк стартували з сенсаційної перемоги над китаянками. Українки виграли в опоненток, які мали вищий номер посіву, шостий проти 11-го, із перевагою в один укол. «Синьо-жовті» лідирували протягом усієї зустрічі, однак Ванг Інін була дуже близькою до того, аби перевернути хід протистояння. В останньому бою вона перемогла Полозюк із рахунком 10:8, але вирішальний укол усе ж був за українкою. Тож, 40:39 – і Україна вийшла до топ-8.

Уже на цій стадії українські рапіристки були дуже близькими до того, аби зробити другий апсет. Їм не вистачило зовсім трохи, аби вибити з боротьби за медалі третіх номерів посіву, француженок.

На відміну від попереднього протистояння, у бою з Францією українки були весь час у ролі тих, хто наздоганяє. Однак перед заключним поєдинком Полозюк і Аніти Блаз українським фехтувальницям вдалось скоротити розрив до мінімуму – 30:31. Попри рівну боротьбу, вивести команду вперед Аліні не вдалось – призерка Олімпіади 2020 перемогла її з розривом у два уколи – 8:6 (39:36). Відтак збірна України тепер могла претендувати лише на 5-8 позиції.

У цій частині турнірної сітки українські рапіристки, своєю чергою, спочатку виграли в Польщі (45:38), а в зустрічі за п’яту сходинку трьома уколами поступились Канаді. Із канадками збірна України зуміла вийти в лідерки після екватора протистояння, однак усе вирішилось в останньому бою між Буденко й Джессікою Го. Канадка виграла з перевагою в шість уколів – 11:5 – і, зрештою, принесла своїй збірній перемогу з підсумковим рахунком 45:42. Україна ж стала шостою, але все одно показала історичний максимум на такому рівні.

Нагадаємо, що цього ж дня, 25 лютого, у Каїрі змагалась і чоловіча збірна України в складі Дмитра Чучукала, Даниїла Гойди, Євгена Лазаренка й Андрія Щерби. Українці посіли 17 місце, програвши в першій зустрічі Іспанії (34:45).

Щодо індивідуального турніру, який пройшов 24-го лютого, то серед українських рапіристок і рапіристів найдалі пройшли Буденко, Чучукало й Андрій Погребняк.

Буденко була єдиною українською рапіристкою в топ-64. В 1/32 фіналу вона поступилась шостому номеру посіву, Чен Цін’юань (8:15) із Китаю, і стала 57-ою.

У чоловічому ж турнірі Погребняк на цьому ж етапі програв французу П’єру Луазелю (8:15) та завершив виступ на 36 місці. Чучукало, своєю чергою, в 1/32-й виграв у японця Шунсуке Баба (15:8), після чого не впорався із іспанцем Карлосом Льявадором (10:15). Так, він став 23-м зі 225 учасників. 

Рапіра, жінки (командні)Рапіра, чоловіки (командні)
1. США
2. Італія
3. Японія
6. Україна (Катерина Буденко, Ольга Сопіт, Анна Тараненко, Аліна Полозюк)
1. Італія
2. Японія
3. США
17. Україна (Дмитро Чучукало, Даниїл Гойда, Євген Лазаренко, Андрій Щерба)
Рапіра, жінки (особисті)Рапіра, чоловіки (особисті)
1. Мартіна Фаваретто (Італія)
2. Лі Кіфер (США)
3. Мартіна Сінґалія (Італія)
3. Жаклін Дубровіч (США)
57. Катерина Буденко (Україна)
84. Анна Тараненко (Україна)
96. Аліна Полозюк (Україна)
98. Ольга Сопіт (Україна)
1. Томмасо Маріні (Італія)
2. Едоардо Лупері (Італія)
3. Ці Вей Мо (Китай)
3. Даніель Доша (Угорщина)
23. Дмитро Чучукало (Україна)
36. Андрій Погребняк (Україна)
73. Клод Юнес (Україна)
153. Андрій Щерба (Україна)
186. Даниїл Гойда (Україна)
203. Євген Лазаренко (Україна)