Головна / новини / змагання / КС 2024 Гайденгайм: чоловіча збірна шпажистів завершила виступ із найкращим результатом сезону, Роман Свічкар – 12-й 
КС 2024 Гайденгайм: чоловіча збірна шпажистів завершила виступ із найкращим результатом сезону, Роман Свічкар – 12-й 

Протягом 22-24 лютого українські шпажисти взяли участь у Кубку світу в німецькому Гайденгаймі. Українці виступили як в індивідуальному, так і в командному турнірі.

Зокрема, у командній першості Андрій Опанасенко, Євген Макієнко, Роман Свічкар і Нікіта Кошман показали найліпший результат в олімпійському сезоні 2023/24 років. 

Українці стартували в 1/16 фіналу з перемоги над Польщею (45:37), після чого в наступній зустрічі зробили справжню сенсацію, вибивши з боротьби перший номер посіву – Італію. 

Протягом усього протистояння українці й італійці йшли на рівних, але перед завершальним поєдинком Свічкаря та Давіде Ді Веролі італійська збірна все ж вирвалась уперед – 24:22. Утримати ж цю перевагу їй не вдалось: Свічкар переміг першого номера світового рейтингу з рахунком 7:4 (29:28) і вивів «синьо-жовтих» у вісімку найсильніших.

Українські шпажисти були дуже близькими й до того, аби потрапити в топ-4 – їм не вистачило всього-на-всього одного уколу в зустрічі зі Швейцарією. Як і в попередньому протистоянні, усе вирішилось у заключному бою, де Свічкар чинив спротив Лукасу Малькотті. Українець кілька разів зрівнював рахунок, але все ж поступився опоненту на пріоритеті – 26:27.

Уже в боротьбі за 5-8 позиції підопічні Володимира Станкевича виграли в Австрії (45:43), а в поєдинку за п’яте місце не впорались із Казахстаном (34:45). Таким чином українці стали шостими: вони вдруге в сезоні потрапили до першої вісімки, але вперше завершили виступ так високо.

Щодо індивідуальних змагань, то тут найдалі пробився раніше згаданий Свічкар. Він також показав свій найкращий результат сезону на рівні Кубків світу і Гран-прі, зупинившись на 12-й позиції. 

Роман напряму відібрався до «олімпійки», вигравши всі бої в групі. Уже в 1/32-й він переміг Флавіо Джаннотте (10:15) із Люксембурга, а далі був сильнішим за естонця Руслана Ескова (15:14). 

Вийти до вісімки найкращих Свічкарю завадив майбутній бронзовий призер змагань – француз Поль Аллегре. Він переміг українця з рахунком 15:10. До слова, саме Аллегре раніше вибив із боротьби іншого українського шпажиста Нікіту Кошмана – їхній бій 1/32 фіналу завершився за рахунку 11:15.

Шпага, чоловіки (особисті)Шпага, чоловіки (командні)
1. Масару Ямада (Японія)
2. Енріко П’ятті (Італія)
3. Поль Аллегре (Франція)
3. Федеріко Вісмара (Італія)
12. Роман Свічкар (Україна)
42. Нікіта Кошман (Україна)
58. Ян Сич (Україна)
105. Євген Макієнко (Україна)
111. Ігор Рейзлін (Україна)
166. Андрій Опанасенко (Україна)
168. Володимир Станкевич (Україна)
188. Євгеній Горбачук (Україна)
240. Віталій Свистіль (Україна)
255. Артем Матевосов (Україна)
299. Дмитро Самойлов (Україна)
332. Юрій Тараненко (Україна)
1. Угорщина
2. Японія
3. Франція
6. Україна (Нікіта Кошман, Євген Макієнко, Андрій Опанасенко, Роман Свічкар)