Головна / новини / змагання / КЧЄ 2024 Неаполь: Потрійний подіум для України на кадетському Євро 
КЧЄ 2024 Неаполь: Потрійний подіум для України на кадетському Євро 

Українські фехтувальники й фехтувальниці вибороли одразу три нагороди в перший день командних змагань на чемпіонаті Європи серед кадетів.

Так, збірна шпажистів у складі Максима Гули, Марка Стасовського, Максима Микитенка й Мирона Дурневича принесла Україні друге «золото» кадетського Євро.

Українці отримали перший номер посіву й стартували в 1/8 фіналу з перемоги над шведами (45:41). Далі ж «синьо-жовті» записали до свого активу звитяги над Польщею (45:30) і Швейцарією (45:42), а у фіналі виграли в Туреччини з перевагою в дев’ять уколів – 45:36.

Відзначились медалями 24 лютого й українські шаблістки з рапіристками. 

Зокрема, шаблістки Вікторія Коротченко, Майя Величко, Анна Суворова й Валерія Щепкіна розпочали виступ з перемоги над Азербайджаном (45:25), після чого вибили з боротьби перший номер посіву, збірну Великої Британії. Українки поступались трьома ударами перед завершальним поєдинком у зустрічі – 37:40, однак Коротченко виграла в лідерки британок, Хуей Сінь Сезілл, із рахунком 8:3 і вивела команду у півфінал – 45:43.

Уже на цій стадії «синьо-жовті» поступились італійкам (29:45), але після реабілітувались у протистоянні з туркенями, вигравши в них із рахунком 45:40 і виборовши «бронзу».

У командному турнірі рапіристок українки так само посіли третє місце в підсумковому заліку. 

У поєдинку за потрапляння в топ-8 Аглая Борисова, Світлана Бризгалова, Мілана Степовик й Анна Щерба з перевагою в три уколи вирвали перемогу над латвійками (45:42), а далі були сильнішими за угорок (45:28).

У фінал же збірну України не пропустила Італія. Українські рапіристки поступились із рахунком 28:44 і таким чином вийшли на Велику Британію в зустрічі за бронзові нагороди. У цьому протистоянні українські фехтувальниці виграли з суттєвою перевагою – 45:29.

Так, в активі збірної України вже чотири медалі за підсумками трьох днів континентальної першості. Зокрема, днем раніше «золото» українській команді принесла шпажистка Анна Максименко. 

Нагадаємо, що 25 лютого в Неаполі так само пройдуть командні змагання серед кадетів, а за нагороди боротимуться шпажистки, рапіристи й шаблісти. 

Шпага, кадети (командні)Шабля, кадетки (командні)Рапіра, кадетки (командні)
1. Україна (Максим Микитенко, Максим Гула, Марк Стасовський, Мирон Дурневич)
2. Туреччина
3. Швейцарія
1. Італія
2. Угорщина
3. Україна (Вікторія Коротченко, Майя Величко, Анна Суворова, Валерія Щепкіна)
1. Польща
2. Італія
3. Україна (Світлана Бризгалова, Аглая Борисова, Мілана Степовик, Анна Щерба)