Головна / новини / змагання / КЧЄ 2024 Неаполь: шпажистка Анна Максименко виборола перше «золото» на Євро
КЧЄ 2024 Неаполь: шпажистка Анна Максименко виборола перше «золото» на Євро

Анна Максименко принесла збірній України дебютну медаль кадетського і юніорського чемпіонату Європи, що проходить цими днями в Неаполі.

16-річна шпажистка стала найліпшою кадеткою зі 109 учасниць континентальної першості в Італії.

Анна стартувала в турі прямого вибування як перший номер посіву й на шляху до фіналу виграла в литовки Ліепи Осіпаускайте (15:8), кіпріотки Варвари Безуглої (15:11) та в румунки Йоханни Куртінеч (15:12).

Після того, як Максименко потрапила в топ-8, в усіх наступних боях вона виборювала перемогу з мінімальним розривом у рахунку. Спочатку українка вибила із боротьби Еліісу Кікерпілл (15:14) із Естонії, вирвала на пріоритеті звитягу над іспанкою Сільвією Гомес Лопес (15:14), а у фіналі була сильнішою за ще одну іспанську фехтувальницю – Люсію Абахо Сальседо (15:14).

Таким чином Анна стала вже триразовою призеркою кадетського чемпіонату Європи. Роком раніше вона виграла дві бронзові нагороди в естонському Таллінні – в індивідуальній і командній першостях. Тепер же до її активу додалось і дебютне «золото».

Щодо інших українських шпажисток, то Емілі Конрад, яка захищала чемпіонський титул у Неаполі, поступилась в 1/16 фіналу ізраїльтянці Емілі Чтефанов (8:9) і стала 18-ою. Аліна Дмитрук і Марія Середа так само вибули на цьому етапі. Аліна програла турчанці Ертен Нілагсен (12:15), а Марія – польці Олівії Янечек (11:15).

До слова, у цей же день, 23 лютого в Неаполі також змагались рапіристи й шаблісти.

Зокрема, український шабліст Дмитро Загребельний потрапив у вісімку найсильніших, вибивши в 1/16 фіналу сьомий номер посіву, Сімона Качека (11:15) із Чехії. До півфіналу ж українця не пустив майбутній володар «срібла», Фуркан Яман із Туреччини, який переміг Загребельного з рахунком 15:11. У підсумку Дмитро посів восьме місце.

Ще двоє українців – Даніїл Скороход і Андрій Фещенко – склали зброю в 1/8 фіналу. Даніїл на цьому етапі поступився румуну Крістіану Маковею (11:15), коли Андрій не впорався з майбутнім бронзовим призером із Угорщини, Ботондом Чобою (9:15).

Даніїл Абросімов, своєю чергою, завершив виступ в 1/32-й фіналу, програвши опоненту з Румунії, Майклу Ене (6:15).

В індивідуальному турнірі рапіристів найкращим результатом серед українських спортсменів стало 33 місце Гліба Мухопада. Він зупинився в 1/32-й, поступившись Луці Журавлю (8:15) із Румунії. 

На цьому ж етапі з боротьби вибули й інші представники «синьо-жовтої» збірної – Андрій Сімонов, Іван Жигурський і Данило Матяш. Андрій зазнав поразки від іспанця Сана Кіма (10:15), Данило програв французу Маелю Бумаза (10:15), а Іван не впорався з шостим номером посіву, німцем Отто Бекманном (10:15).

Нагадаємо, що 24 лютого в Неаполі пройдуть перші командні змагання серед кадетів. За медалі боротимуться шпажисти, рапіристки й шаблістки.

Шпага, кадетки (особисті)Рапіра, кадети (особисті)Шабля, кадети (особисті)
1. Анна Максименко (Україна)
2. Люсія Абахо Сальседо (Іспанія)
3. Юлія Тринова (Естонія)
3. Сільвія Гомес Лопес (Іспанія)
18. Емілі Конрад (Україна)
25. Аліна Дмитрук (Україна)
27. Марія Середа (Україна)
1. Лауро Фальчетто (Австрія)
2. Маттіа Контічіні (Італія)
3. Девід Келлі (Велика Британія)
3. Марко Панаццоло (Італія)
33. Гліб Мухопад (Україна)
34. Данило Матяш (Україна)
39. Андрій Сімонов (Україна)
59. Іван Жигурський (Україна)
1. Леонардо Реале (Італія)
2. Фуркан Яман (Туреччина)
3. Ботонд Чоба (Угорщина)
3. Роман Фрабуле (Франція)
8. Дмитро Загребельний (Україна)
10. Даніїл Скороход (Україна)
16. Андрій Фещенко (Україна)
34. Даніїл Абросімов (Україна)