Головна / новини / змагання / КЧЄ 2024 Неаполь: чемпіонат Європи серед кадетів і юніорів відкрито
КЧЄ 2024 Неаполь: чемпіонат Європи серед кадетів і юніорів відкрито

В італійському Неаполі стартував чемпіонат Європи серед кадетів і юніорів, що триватиме до 29 лютого. 

Першими доріжки на континентальній першості випробовували рапіристки, шаблістки й шпажисти, які розіграли медалі в кадетській віковій категорії. Українці цього разу залишились поза подіумом, однак одразу четверо представників збірної України пробились до топ-16.

В індивідуальному турнірі шпажистів це вдалось Максиму Микитенку. В турі прямого вибування він стартував із непростої перемоги над Джанлукою Віхтом (15:14) зі Швейцарії, а далі був сильнішим за перший номер посіву, Мерта Ахмета Коча (15:12) з Туреччини. У поєдинку ж за попадання до топ-8 Максим поступився ізраїльтянину Леоруі Камінеру (11:15) й у підсумку став 14-м.

Інші українські шпажисти – Максим Гула, Мирон Дурневич і Марк Стасовський – вибули з боротьби на більш ранніх стадіях. Так, Гула зупинився в 1/16 фіналу, програвши одним уколом майбутньому володарю «золота», італійцю Мікеле Куеролі (14:15). Дурневич і Стасовський, своєю чергою, вибули в 1/32-й: Мирон не впорався із майбутнім срібним призером Саміром Сандером Раджаном (8:15) із Великої Британії, а Стасовський – із естонцем Юрі Худобкіним (9:15).

У змаганнях рапіристок до топ-16 увійшли дві українки – Мілана Степовик і Аглая Борисова.

Зокрема, Борисова пройшла до туру прямого вибування як п’ятий номер посіву, виграла в хорватки Дор’ї Стефан (15:3) і француженки Аніти Адамо (15:9), а в бою за вихід до чвертьфіналу програла одним уколом румунці Александрі Адок (14:15). Зрештою, вона стала дев’ятою – це найліпший результат серед українців у перший день Євро.

Степовик же перемогла в «олімпійці» Мерле Гервіґ (15:10) із Німеччини та шостий номер посіву, румунку Каріну Літу (15:5), а після не впоралась із молдовською фехтувальницею Ульяною-Думітрітою Жосан. Їхній бій завершився на користь представниці Молдови з рахунком 15:7.

Ще дві українські рапіристки – Світлана Бризгалова та Анна Щерба – склали зброю в 1/32-й і в груповому раунді відповідно. Бризгалова програла ізраїльтянці Гілі Куріцкі (13:15), а Щерба виграла один бій із шести в групі й не змогла кваліфікуватись у тур прямого вибування.

Серед українських шаблісток найдалі пройшла Вікторія Коротченко, яка в підсумку посіла 12 місце. В турі прямого вибування вона виграла в британки Кейри Доннеллі-Саллоуз (15:9), але після не впоралась із четвертим номером посіву, румункою Амалією Коваліу (10:15).

Інші дві українки Анна Суворова й Валерія Щепкіна зупинились етапом раніше. В 1/16-й Суворова програла Хуей Сінь Сезілл (12:15) із Великої Британії, а Щепкіна – майбутній бронзовій призерці, італійці Франчесці Романі Лентіні (7:15). 

Майя Величко, своєю чергою, не змогла подолати груповий етап, вигравши один бій із шести.

Нагадаємо, що вже 23 лютого медалі в кадетській віковій категорії розіграють шпажистки, рапіристи та шаблісти.

Шпага, кадети (особисті)Рапіра, кадетки (особисті)Шабля, кадетки (особисті)
1. Мікеле Куеролі (Італія)
2. Самір Сандер Раджан (Велика Британія)
3. Дорук Еролчевік (Туреччина)
3. Тео Мітрай (Франція)
14. Максим Микитенко (Україна)
28. Максим Гула (Україна)
37. Мирон Дурневич (Україна)
47. Марк Стасовський (Україна)
1. Анна Коллар (Угорщина)
2. Маріавітторіа Ельвіра Берретта (Італія)
3. Аделін Сенік (Молдова)
3. Наташа Кус (Польща)
9. Аглая Борисова (Україна)
16. Мілана Степовик (Україна)
46. Світлана Бризгалова (Україна)
73. Анна Щерба (Україна)
1. Вітторія Моччі (Італія)
2. Дороття Чонка (Угорщина)
3. Франческа Романа Лентіні (Італія)
3. Александра Куваєва (Грузія)
12. Вікторія Коротченко (Україна)
19. Валерія Щепкіна (Україна)
22. Анна Суворова (Україна)
54. Майя Величко (Україна)