Головна / новини / змагання / ЮЧУ 2024 Київ: подвійне «золото» для Анни Максименко й Максима Перчука, медальний тріумф киян і львів’янок у команді
ЮЧУ 2024 Київ: подвійне «золото» для Анни Максименко й Максима Перчука, медальний тріумф киян і львів’янок у команді

Протягом 22-23 січня українська столиця приймала юніорський чемпіонат України з фехтування на шпагах, що зібрав 63 фехтувальниці й 82 фехтувальники з шести областей. За два змагальні дні учасники й учасниці розіграли чотири комплекти нагород як в особистій, так і в командній першостях.

В індивідуальному турнірі перемогу здобули лідери національного рейтингу – киянин Максим Перчук і львів’янка Анна Максименко. 

Анна не зазнала жодної поразки в групі й стартувала в турі прямого вибування під четвертим номером, коли Максим програв один бій із шести й вийшов до «олімпійки» як 15-й номер посіву.

Уже в 1/16 фіналу вихованка «Львівської академії фехтування» («ЛАФ») виграла в Катерини Ламзи (15:12) з Дніпра, після чого вибила з боротьби ще одну дніпровську шпажистку Софію Сіденко (15:9) й Олександру Лазаренко (15:3) з Ужгорода.

Одним із найнапруженіших боїв змагального дня чекав на Анну в півфіналі національної першості, де вона зустрілась з партнеркою по збірній та ще однією вихованкою «ЛАФ» Аліною Дмитрук. Не без проблем Максименко здолала Дмитрук, завершивши поєдинок із перевагою в один укол – 15:14.

У фіналі ж Анна вийшла на ще одну львівську шпажистку, Валерію Білоус-Гріджак, яка етапом раніше зупинила дніпрянку Катерини Коротецьку (15:8). Поєдинок за «золото» для Максименко видався менш нервовим – вона перемогла з розривом у шість пунктів, 15:9.

Тим часом у юнацькій особистій першості Перчук стартував у турі прямого вибування з перемоги над киянином Олександром Осиковим (15:4), а далі був сильнішим за ще трьох представників столиці: Олександра Стабнікова (15:9), Дениса Лаврентьєва (15:3) й Олександра Селіверстова (15:8).

У півфіналі ж між собою зустрілись Перчук і ужгородець Мар’ян-Антон Горецький, а також львів’янин Максим Гула й Дмитро Плаксін із Києва. Так, Перчук переміг Горецького (15:13), а Гула залишив без можливості поборотись за «золото» Плаксіна (15:6).

У заключному протистоянні, своєю чергою, інтрига зберігалась до самого завершення бою. Вихованець «Динамівця» виграв у суперника з «ЛАФ» з перевагою в усього-на-всього один укол – 15:14.

До слова, цього вересня Максименко вже здобувала золоту медаль юніорського чемпіонату України в сезоні 2023/24 років, водночас Перчук тоді виборов «срібло».

Уже на наступний день, 23 січня, шпажисти й шпажистки знову вийшли на доріжки. При цьому фехтувати учасникам довелось після тривожного ранку – Київ опинився під обстрілом російських ворожих ракет. Ба більше, змагання також переривались через повітряну тривогу, але це не завадило все ж визначити призерів і переможців у командній першості.

У юнацьких змаганнях «золото» вибороли кияни Денис Лаврентьєв, Максим Перчук, Дмитро Плаксін й Олександр Селіверстов, які у фіналі перемогли збірну «Закарпаття – 1» в складі Даніїла Безкоровайного, Мар’яна-Антона Горецького, Кирила Лепканича й Максима Кривоноса з рахунком 45:31. 

Бронзові нагороди так само залишились у Києві. Їх виграли Арсеній Карапиш, Максим Микитенко, Андрій Скок і Марк Стасовський, які були сильнішими за «Львів – 1». Київські шпажисти завершили зустріч із Данилом Воїновим, Максимом Гулою, Левом Майстренком і Анатолієм Савкою з рахунком 45:35 на свою користь.

У дівочому ж турнірі на найвищу сходинку п’єдесталу піднялись Анна Максименко, Аліна Дмитрук, Єлизавета-Ольга Корнійчук і Поліна Спиридонова. У протистоянні за «золото» вони виграли в іншої львівської збірної, яку представляли Злата Гайдук, Катерина Дзюбан, Вікторія Милявська й Єлизавета Степанова. Зустріч закінчилась із рахунком 45:33 на користь збірної «Львів – 1».

У «бронзовому» ж фіналі перемогу святкували киянки Анастасія Герасименко, Маргарита Ангарська, Марія Мальчевська та Софія Сітько. Вони закінчили цей змагальний день звитягою над командою Закарпаття в складі Анастасії Голич, Катерини Петрус, Вікторії Свистак й Олени Ходанич. Киянки перемогли представниць Закарпаття з рахунком 45:32.

Шпага, юніорки (особисті)Шпага, юніори (особисті)
1. Анна Максименко (Львів)
2. Валерія Білоус-Гріджак (Львів)
3. Аліна Дмитрук (Львів)
3. Катерина Коротецька (Дніпро)
1. Максим Перчук (Київ)
2. Максим Гула (Львів)
3. Мар’ян-Антон Горецький (Ужгород)
3. Дмитро Плаксін (Київ)
Шпага, юніорки (командні)Шпага, юніори (командні)
1. Львів – 1 (Анна Максименко, Аліна Дмитрук, Єлизавета-Ольга Корнійчук, Поліна Спиридонова)
2. Львів – 2 (Злата Гайдук, Катерина Дзюбан, Вікторія Милявська, Єлизавета Степанова)
3. Київ – 1 (Анастасія Герасименко, Маргарита Ангарська, Марія Мальчевська, Софія Сітько)
1. Київ – 1 (Денис Лаврентьєв, Максим Перчук, Дмитро Плаксін, Олександр Селіверстов)
2. Закарпаття – 1 (Даніїл Безкоровайний, Мар’ян-Антон Горецький, Кирил Лепканич, Максим Кривонос)
3. Київ – 2 (Арсеній Карапиш, Максим Микитенко, Андрій Скок, Марк Стасовський)