Головна / новини / змагання / ЮЧУ 2024 Київ: 16-річні Вікторія Коротченко та Данііл Скороход виграли юніорський чемпіонат України, київські шаблісти та шаблістки здобули «золото» в команді
ЮЧУ 2024 Київ: 16-річні Вікторія Коротченко та Данііл Скороход виграли юніорський чемпіонат України, київські шаблісти та шаблістки здобули «золото» в команді

У Києві протягом 20-21 січня пройшов юніорський чемпіонат України з фехтування на шаблях. У всеукраїнській першості взяли участь 31 спортсменка та 32 спортсмени з шести областей.

В індивідуальних змаганнях найсильнішими були підопічні Артема Скорохода – 16-річні Вікторія Коротченко та Данііл Скороход із Миколаєва. Для обох ці золоті нагороди стали першими в сезоні 2023/24 на всеукраїнських юніорських турнірах.

Коротченко розпочала виступ у групі з однією поразкою, коли Скороход виграв усі бої. Відтак Вікторія отримала шостий номер посіву в турі прямого вибування, а Данііл – перший. При цьому обидвоє стартували одразу в 1/16 фіналу, пропускаючи перший поєдинок в «олімпійці».

На шляху до медалей Вікторія перемогла Адріану Ящук (15:11) із Нетішина, здолала з перевагою в один удар Ізабеллу Гросул (15:14) із Черкас, а в поєдинку за вихід у фінал виграла в киянки Вероніки Іванової (15:5).

Паралельно ще одна миколаївська шаблістка Владимира Бабенко вибила з боротьби перший номер посіву – київську фехтувальницю Валерію Щепкіну (15:5). У фіналі ж розвинути цей успіх Бабенко не вдалось – Коротченко виграла в неї з перевагою у 13 пунктів – 15:2.

Скороход, своєю чергою, послідовно переміг трьох киян – Тимофія Кравця (15:5), Дмитра Загребельного (15:10) й Дмитра Колобаєва (15:10). У фіналі ж Данііл знову натрапив на представника столиці – Романа Красновида, який етапом раніше, за крок до вирішального поєдинку, зупинив Матвія Барабаша (15:6) з Вишневого. 

У боротьбі ж за «золото» сильнішим був Скороход. Він виграв у Красновида з перевагою у шість ударів – 15:9.

Наступного дня, 21 січня, у межах чемпіонату України відбувся командний турнір, у якому всі золоті нагороди розділили між собою кияни та киянки. Так, у змаганнях і кадеток, і кадетів на найвищу сходинку п’єдесталу піднялись збірні «Київ – 1». 

У дівочому фіналі Майя Величко, Дар’я Зубок, Валерія Щепкіна та Вероніка Іванова перемогли команду «Миколаїв» у складі Владимири Бабенко, Вікторії Коротченко, Злати Бурбан й Анастасії Цап. Їхня зустріч завершилась із рахунком 45:20 на користь київських шаблісток.

У юнацькому ж поєдинку за «золото» Дмитро Загребельний, Дмитро Колобаєв, Роман Красновид і Гліб Столярчук так само виграли в представників Миколаєва – Олександра Ляха, Данііла Скорохода, Євгена Олейникова й Олексій Тарасова з рахунком 45:42. 

При цьому до заключного бою між Скороходом і Колобаєвим кияни лідирували з розривом у десять ударів – 40:30. Киянин не без проблем зумів втримати перевагу, адже миколаївський шабліст загалом завдав йому 12 ударів проти п’яти й у підсумку скоротив розрив до трьох пунктів.

Бронзові ж нагороди вибороли збірна Черкас у складі Ізабелли Гросул, Анни Закорчменної та Дар’ї Науменко в кадеток, а також представники Київщини –  Андрій Дембовський, Матвій Барабаш, Олексій Атаян й Андрій Фещенко – у кадетів.

Шабля, юніорки (особисті)Шабля, юніори (особисті)
1. Вікторія Коротченко (Миколаїв)
2. Владимира Бабенко (Миколаїв)
3. Вероніка Іванова (Київ)
3. Валерія Щепкіна (Київ)
1. Данііл Скороход (Миколаїв)
2. Роман Красновид (Київ)
3. Матвій Барабаш (Вишневе)
3. Дмитро Колобаєв (Київ)
Шабля, юніорки (командні)Шабля, юніори (командні)
1. Київ – 1 (Майя Величко, Дар’я Зубок, Валерія Щепкіна, Вероніка Іванова)
2. Миколаїв (Владимира Бабенко, Вікторія Коротченко, Злата Бурбан, Анастасія Цап)
3. Черкаси (Ізабелла Гросул, Анна Закорчменна, Дар’я Науменко)
1. Київ – 1 (Дмитро Загребельний, Дмитро Колобаєв, Роман Красновид, Гліб Столярчук)
2. Миколаїв (Олександр Лях, Данііл Скороход, Євген Олейников, Олексій Тарасов)
3. Київська область (Андрій Дембовський, Матвій Барабаш, Олексій Атаян, Андрій Фещенко)