Головна / новини / змагання / ТНУ 2024 Київ: Джоан Фейбі Бежура та Нікіта Кошман – переможці першого всеукраїнського старту нового року
ТНУ 2024 Київ: Джоан Фейбі Бежура та Нікіта Кошман – переможці першого всеукраїнського старту нового року

Протягом 11-14 січня в українській столиці шпажисти та шпажистки визначали призерів і чемпіонів на Турнірі найсильніших пам’яті заслуженого тренера України – Сергія Дмитровича Вачкова. 

Загалом перші всеукраїнські змагання у 2024 році зібрали 62 фехтувальників і 34 фехтувальниць із семи областей країни.

Так, у чоловіків на найвищу сходинку п’єдесталу піднявся киянин Нікіта Кошман. 21-річний шпажист став п’ятим у перший змагальний день, але вже в другий виборов першу сходинку на подіумі й відтак здобув «золото» турніру. 

Зокрема, у вирішальний день вихованець КМШВСМ як четвертий номер посіву послідовно переміг у турі прямого вибування львів’янина Лева Майстренка (15:10), Євгенія Горбачука (15:10) з Харкова, дніпрянина Даніїла Кайбулаєва (15:13) й ще одного представника Харкова Дмитра Самойлова (15:7).  

У фіналі ж Кошман був сильнішим за іншого спортсмена КМШВСМ – Євгена Макієнка. «Київське дербі» завершилось на користь Нікіти з перевагою в один укол – 15:14. До слова, для підопічного Руслана Тимошенка це вже друге «золото» на всеукраїнському рівні в сезоні 2023/24 років. До цього в жовтні киянин також виграв чемпіонат України.

Срібним призером змагань, своєю чергою, став лідер всеукраїнського рейтингу Ігор Рейзлін. Він в обидва дні фінішував третім і мав рівну кількість балів із Кошманом за підсумком двох днів – по шість. Однак Нікіта опинився вище в заліку завдяки кращому показнику в другий і вирішальний день турніру.

«Бронзу» ж здобув харків’янин Роман Свічкар. Він був успішнішим у перший день, коли посів друге місце, а в другий став п’ятим. Але це все ще дозволило йому втриматись у топ-3 у фінальному заліку.

У жіночому турнірі перемогу святкувала так само представниця КМШВСМ – Джоан Фейбі Бежура. 

Чинна чемпіонка Європейських ігор в обидва дні зуміла дістатись фінальної стадії. Спочатку вона поступилась партнерці по збірній Владі Харьковій (12:15), а от у вирішальному поєдинку другого змагального дня виграла в іншої досвідченої збірниці – Олени Кривицької (15:14) – і таким чином гарантувала собі «золото».

Друге місце посіла киянка Дар’я Варфоломєєва, яка двічі завершувала виступ на третій сходинці, а от трійку найсильніших замкнула Харькова. Вигравши в перший день, Влада показала гірший результат у другий – п’яте місце – і відтак опустилась у підсумковому заліку, але все одно залишилась серед призерок всеукраїнських змагань.

До слова, для Бежури, як і для Кошмана, це вже друга перемога на всеукраїнському рівні в нинішньому сезоні. До цього вона також виграла Кубок України у вересні 2023 року.

Шпага, чоловіки (особисті)Шпага, жінки (особисті)
1. Нікіта Кошман (Київ)
2. Ігор Рейзлін (Київ)
3. Роман Свічкар (Харків)
1. Джоан Фейбі Бежура (Київ)
2. Дар’я Варфоломєєва (Київ)
3. Влада Харькова (Київ)