Головна / новини / змагання / ЮКС 2024 Удіне: шпажистки принесли Україні перше «золото» у новому році
ЮКС 2024 Удіне: шпажистки принесли Україні перше «золото» у новому році

Збірна з фехтування на шпагах у складі Анни Максименко, Емілі Конрад, Аліни Дмитрук і Олександри Романової здобула золоті нагороди першого юніорського Кубка світу у 2024 році.

В італійському Удіне українки стартували з перемоги над 12-м номером посіву – Китаєм (45:42), а у чвертьфіналі з мінімальною перевагою вирвали звитягу над угорками. Зокрема, у завершальному поєдинку одна з лідерок «синьо-жовтих» Емілі Конрад завдала опонентці дев’ять уколів проти її чотирьох і таким чином завершила зустріч з розривом в один пункт на користь України – 41:40.

У протистоянні ж за вихід у фінал українські фехтувальниці були сильнішими за польок. Максименко, Конрад, Романова та Дмитрук закінчили бій із таким же рахунком, як із Китаєм – 45:42. Ба більше, сценарій цієї зустрічі був схожим на 1/8 фіналу – на початковій стадії українки повели в рахунку й зуміли втримати лідерську позицію до самого завершення поєдинку.

У фіналі, своєю чергою, українські шпажистки зійшлись в бою з господарками змагань – італійками, які в цьому сезоні вже виграли дві командні «бронзи» юніорських Кубків світу.

У вирішальному протистоянні українки зі старту вийшли вперед, однак їхню перевагу в п’ять уколів зуміла суттєво зменшити Аніта Коррадіно, яка перемогла Аліну Дмитрук з рахунком 5:1 і скоротила загальне відставання італійської збірної до мінімуму – 24:25. Попри це, у передостанньому бою Максименко збільшила розрив до двох пунктів, а Конрад втримала мінімальну перевагу й таким чином поставила «золоту» крапку на турнірі в Удіне – 33:32.

До слова, це «золото» стало першою медаллю для українських шпажисток на рівні юніорських Кубків світу в сезоні 2023/24 років. При цьому жіноча збірна України з фехтування на шпагах загалом востаннє вигравала «золото» на такому рівні ще у 2017 році. Тоді на Кубку світу у фінському Еспоо Дар’я Варфоломєєва, Інна Бровко, Катерина Чорній і Наталія Степанян так само перемогли Італію у фіналі й стали першими.

Зауважимо, що цього ж змагального дня, 5-го січня, близькими до п’єдесталу в Удіне були й українські шпажисти Даніїл Мазур, Максим Перчук, Роман Самойлов і Дмитро Плаксін. Вони посіли п’яте підсумкове місце, поступившись Угорщині (39:45) у зустрічі за вихід у півфінал і перемігши після цього Китай (45:40) та Іспанію (45:38).

Шпага, юніорки (командні)Шпага, юніори (командні)
1. Україна (Аліна Дмитрук, Анна Максименко, Олександра Романова, Емілі Конрад)
2. Італія
3. Польща
1. Італія
2. Єгипет 
3. Угорщина
5. Україна (Даніїл Мазур, Максим Перчук, Роман Самойлов, Дмитро Плаксін)