Головна / новини / змагання / ВТ 2023 Київ: Шпажистки та шпажисти розіграли медалі на останньому всеукраїнському турнірі року
ВТ 2023 Київ: Шпажистки та шпажисти розіграли медалі на останньому всеукраїнському турнірі року

Напередодні Різдва українська столиця прийняла завершальні всеукраїнські змагання у 2023 році – Турнір на честь олімпійського чемпіона та переможця чемпіонату світу з фехтування на шпагах Григорія Крісса. Так, 24 грудня, на доріжки вийшли 33 спортсменки й 60 спортсменів у віковій категорії U23. 

Серед чоловіків перше місце посів 17-річний вихованець ДЮСШ «Армієць» Олександр Селіверстов. Киянин стартував у групі, вигравши п’ять боїв із шести, і таким чином вийшов у тур прямого вибування як сьомий номер посіву.

Уже в «олімпійці» Олександр розпочав виступ із перемоги над Ярославом Лемаком (15:8) із Ужгорода. Далі ж він вибив із боротьби львів’янина Лева Майстренка (15:8) і дніпрянина Михайла Краснюка (15:6), а до фіналу дістався автоматичнно після «відмови» Марка Стасовського – київський шпажист отримав травму.

У фіналі ж Селіверстов переміг представника ДШВСМ Данііла Гойду, який етапом раніше зупинив іншого «армійця» Олега Микитенка (7:15). Здобути ж звитягу над ще одним представником київської ДЮСШ Гойда не зумів – Селіверстов виграв із рахунком 15:12. До слова, для Олександра ця золота медаль стала першою в особистому розряді в сезоні 2023/24 років.

Дебютну перемогу в цьому змагальному циклі здобула й 18-річна Катерина Коротецька з Дніпра. У групі вона виграла три бої з п’яти й кваліфікувалась до «олімпійки» з 12-ої позиції. 

Уже в 1/16 фіналу дніпрянка перемогла Олену Сергієнко (15:13) з Запоріжжя, після чого вибила з боротьби ще одну представницю Дніпра Софію Сіденко (15:10), львів’янку Злату Гайдук (15:7), а також київську фехтувальницю й перший номер посіву – Поліну Кулешову (14:11).

Своєю чергою, львівська шпажистка Валерія Білоус-Гріджак не дала статись другому за день «київському» фіналу на цьому турнірі. У півфіналі вона виграла в «армійки» Марії Волошиної (15:9) і пробилась до заключної стадії змагань. Водночас уже у вирішальному поєдинку їй не вистачило одного уколу для перемоги. Коротецька вирвала «золото», закінчивши бій з рахунком 15:14 на свою користь.

Фото: ДЮСШ «Армієць»

Шпага, чоловіки (особисті)Шпага, жінки (особисті)
1. Олександр Селіверстов (Київ)
2. Данііл Гойда (Київ)
3. Олег Микитенко (Київ)
3. Марк Стасовський (Київ)
1. Катерина Коротецька (Дніпро)
2. Валерія Білоус-Гріджак (Львів)
3. Марія Волошина (Київ)
3. Поліна Кулешова (Київ)