Головна / новини / змагання / ВТ 2023 Львів: Ольга Харлан підтвердила лідерство, Богдан Платонов виграв перше «золото» з 2017 року
ВТ 2023 Львів: Ольга Харлан підтвердила лідерство, Богдан Платонов виграв перше «золото» з 2017 року

Шаблісти та шаблістки закрили Всеукраїнський турнір пам’яті Вадима Андрієвського, що проходив 20-21 грудня у Львові. 

В останньому дорослому старті 2023 року взяли участь 16 спортсменів і 14 спортсменок. При цьому в «Місті Лева» зібрались майже всі представники збірної України. Із топ-4 національного рейтингу були відсутні Аліна Комащук, Василь Гумен і Юрій Цап. Аліна нині відновлюється, коли Юрій через щільний змагальний графік прийняв рішення пропустити цей турнір і підготуватись до наступних міжнародних стартів. Василь же нещодавно переніс хірургічне втручання та проходить реабілітацію.

Водночас у Львові вперше за сезон 2023/24 років у межах всеукраїнських змагань на доріжки вийшли Юлія Бакастова, Олена Кравацька й Ольга Харлан.

Саме Харлан і стала переможницею жіночого турніру. Лідерка збірної вийшла з групи з усіма перемогами, після чого стартувала в турі прямого вибування одразу у чвертьфіналі. На цій стадії вона виграла у Валерії Гнідашевої (15:4) із Черкас, після чого була сильнішою за партнерку по команді, киянку Юлію Бакастову (15:7), і вийшла у фінал.

Іншою частиною турнірної сітки, своєю чергою, до вирішального поєдинку крокувала одеситка Олена Кравацька. Вона, як і Харлан, пропустила перший бій 1/8-ої і розпочала виступ в «олімпійці» з перемоги над Ізабеллою Гросул (15:8) із Черкас, після чого пройшла перший номер кадетської збірної, 16-річну Вікторію Коротченко (15:9) з Миколаєва.

У фіналі ж Харлан перемогла ще одну партнерку з національної команди, Кравацьку, із перевагою в десять ударів – 15:5. 

У чоловічих же змаганнях «золото» виборов черкасець Богдан Платонов. Для нього ця золота нагорода стала першою з 2017 року в особистому заліку.

Платонов вийшов із групи як четвертий номер посіву, вигравши три поєдинки з чотирьох. Уже в турі прямого вибування черкаський шабліст переміг киянина Юрія Кулешу (15:5), далі з таким ще рахунком завершив бій із Богданом Боговіном із Миколаєва, а в зустрічі за вихід у фінал здобув звитягу над лідером посіву та збірної України – Андрієм Ягодкою (15:13) з Одеси.

У протистоянні за «золото» на Платонова чекав інший представник Черкас – Олександр Каракай. Він, своєю чергою, у півфіналі вибив із боротьби киянина Олексія Стаценка (15:12). Розвинути цей успіх у вирішальному поєдинку Олександр не зміг – перемогу здобув Платонов із рахунком 15:8. Каракай же завершив виступ зі «сріблом» – першою медаллю в цьому сезоні. 

Шабля, чоловіки (особисті)Шабля, жінки (особисті)
1. Богдан Платонов (Черкаси)
2. Олександр Каракай (Черкаси)
3. Олексій Стаценко (Київ)
3. Андрій Ягодка (Одеса)
1. Ольга Харлан (Київ)
2. Олена Кравацька (Одеса)
3. Вікторія Коротченко (Миколаїв)
3. Юлія Бакастова (Київ)