Головна / новини / змагання / ВЗ 2023 Львів: Олег Микитенко та Валерія Білоус-Гріджак – переможці Всеукраїнських змагань пам’яті Володимира Козицького
ВЗ 2023 Львів: Олег Микитенко та Валерія Білоус-Гріджак – переможці Всеукраїнських змагань пам’яті Володимира Козицького

Протягом 19-го грудня шпажистки та шпажисти визначали найсильніших у Львові в межах кадетських Всеукраїнських змагань пам’яті Володимира Козицького. 

Загалом у турнірі взяли участь 48 спортсменок і 65 спортсменів із восьми областей України. Ба більше, у дівочих змаганнях також виступала туркеня Елла Токур – вона була єдиною іноземною учасницею.

На найвищі ж сходинки п’єдесталу піднялись львів’янка Валерія Білоус-Гріджак і киянин Олег Микитенко. Для обох це була перша в сезоні перемога на всеукраїнських кадетських змаганнях.

І Валерія, і Олег виграли всі бої в групі й у турі прямого вибування отримали шостий і третій номери посіву відповідно.

Микитенко стартував у «олімпійці» з перемоги над місцевим шпажистом Володимиром Сікорою, а далі пройшов дніпрянина Олексія Кіприча (15:10) й киянина Марка Стасовського (15:8) і таким чином гарантував собі потрапляння до топ-4. У півфіналі ж Олег виграв у закарпатця Максима Кривоноса (15:10) і пробився до свого вже другого фіналу в сезоні 2023/24 років.

Водночас іншою частиною турнірної сітки до Олега йшов його майбутній опонент у фіналі – його брат Максим Микитенко. Той, своєю чергою, на шляху до вирішального поєдинку вибив із боротьби перший номер посіву – київського шпажиста Арсенія Карапиша (15:9). А в бою за вихід у фінал був сильнішим за іншого представника столиці – Андрія Скока (15:11).

У фіналі ж цього разу був сильнішим Олег, який переміг Максима з рахунком 15:10. Таким чином він узяв реванш за поразку на цьогорічному чемпіонаті України, що проходив у листопаді так само у Львові. Тоді бій завершився на користь Максима з рахунком 15:13.

Щодо Валерії Білоус-Гріджак, то в 1/16-й вона виграла в дніпрянки Поліни Старишко (15:8), після чого вибила з боротьби львів’янок Єлизавету Степанову (15:9) і Тетяну Орєхову (15:11), а, перемігши харків’янку Тамару Сич (15:12), гарантувала собі вихід до фіналу.

У вирішальному ж поєдинку на неї чекала київська шпажистка Маргарита Ангарська, яка вперше цього сезону отримала шанс поборотись за «золото» на такому рівні. Однак здобути медаль найвищого ґатунку їй не вдалось – сильнішою була Білоус-Гріджак, яка завершила бій на свою користь із рахунком 15:9. 

До слова, для Валерії ці всеукраїнські змагання взагалі стали першими в сезоні, до цього вона виступала на дорослому Кубку світу в Канаді, де посіла 80-те місце.

Фото: ДЮСШ «Армієць»

Шпага, кадети (особисті)Шпага, кадетки (особисті)
1. Олег Микитенко (Київ)
2. Максим Микитенко (Київ)
3. Максим Кривонос (Ужгород)
3. Андрій Скок (Київ)
1. Валерія Білоус-Гріджак (Львів)
2. Маргарита Ангарська (Київ)
3. Мілана Іванова (Львів/Харків)
3. Тамара Сич (Харків)