Головна / новини / змагання / КЧУ 2023 Київ: Аглая Борисова виграла третій кадетський турнір поспіль, Гліб Мухопад здобув дебютну перемогу
КЧУ 2023 Київ: Аглая Борисова виграла третій кадетський турнір поспіль, Гліб Мухопад здобув дебютну перемогу

У столиці відбувся кадетський чемпіонат України з фехтування на рапірах. Протягом 17-18 грудня 38 рапіристок і 51 рапірист із шести областей визначали найсильніших як в індивідуальній, так і в командній першості.

У кадеток уже треті всеукраїнські змагання поспіль виграла вихованка ДЮСШ «Армієць» Аглая Борисова. До цього вона так само виборола «золото» на Всеукраїнському турнірі пам’яті Я.Д. Фрондзея, а також на Всеукраїнському турнірі пам’яті В.В. Герея.

На національній першості як перший номер рейтингу вона виграла всі бої в групі і стартувала в турі прямого вибування з впевненої перемоги над закарпаткою Софією Костовою (15:0). Після цього київська фехтувальниця пройшла Вілору Шевченко (15:1) з Миколаєва та іншу представницю Києва – Марію Кадун (15:4), а в поєдинку за вихід у фінал була сильнішою за спортсменку Олімпійського фахового коледжу ім. Івана Піддубного НУФВСУ – Анну Щербу (15:4).

У фіналі ж Борисова зустрілась із Міланою Степовик, що також представляла місто Київ. Якраз Степовик отримала перший номер посіву в «олімпійці» і виграла перші два бої в турі прямого вибування не менш впевнено за Аглаю – 15:2 і 15:1. Однак у протистоянні за вихід до вирішального поєдинку Степовик здолала вихованку ОФКІП Світлану Бризгалову з перевагою в тільки два уколи – 15:13.

Уже в поєдинку за «золото» Борисова записала-таки до свого активу ще одну звитягу – вона перемогла Степовик із рахунком 15:9. Таким чином Аглая завершила виступ на першій сходинці, Мілана – на другій, а Світлана Бризгалова та Анна Щерба розділили «бронзу».

У змаганні кадетів свою першу золоту нагороду на такому рівні виборов ще один «армієць» Гліб Мухопад. Він виграв п’ять боїв із п’яти в груповому раунді й отримав п’ятий номер посіву в турі прямого вибування. Далі, в 1/16-й, киянин переміг Олександра Дівіна (15:6) зі Львова, після чого вибив із боротьби миколаївського фехтувальника Богдана Завального (15:10).

У чвертьфіналі ж на Мухопада чекав інший вихованець «Армійця» та лідер всеукраїнського рейтингу Андрій Сімонов. Свого партнера по команді Гліб здолав із мінімальним розривом – 15:14, після чого в не менш напруженому поєдинку переміг першого номера посіву – львів’янина Даніїла Матяша (15:13).

Уже у фіналі «армієць» був вправнішим за ще одного львівського рапіриста Яніслава Корецького, який етапом раніше вибив із турнірної сітки одного з лідерів української кадетської збірної – киянина Івана Жигурського (15:7). Вирішальний поєдинок змагального дня між Корецьким і Мухопадом завершився на користь другого з рахунком 15:7. Так, Гліб став першим за підсумком турніру, Яніслав – другим, а на третьому місці закінчили виступ Даніїл Матяш й Іван Жигурський.

Щодо командного турніру в межах чемпіонату України, то тут золоті нагороди виграли збірні «Київ – 1». 

Так, Аглая Борисова, Мілана Степовик, Анна Щерба та Світлана Бризгалова у фіналі перемогли збірну «Миколаїв – 2» у складі Маргарити Петренко, Дарини Строкулі, Вілори Шевченко та Марини Юріної (45:7). Своєю чергою, Володимир Бачик, Іван Жигурський, Андрій Сімонов і Гліб Мухопад у вирішальному поєдинку виграли у львів’ян Олександра Дівіна, Яніслава Корецького, Даніїла Матяша та Дениса Олінського (45:38).

Треті місця були за представниками Миколаєва. У юнацьких змаганнях бронзові нагороди здобули Богдан Завальний, Кирил Калачов, Гліб Семенов і Єгор Тимофійшин, які перемогли команду «Київ – 2» (45:35) в складі Даніїла Антоненка, Бориса Комлева, Дмитра Склярова та Сави Єпіфанова. У кадеток же перемогу в «малому» фіналі святкували Дар’я Гусаренко, Валерія Шевченко, Поліна Чуприна й Анастасія Кордилевська. Миколаївки так само виграли в рапіристок зі збірної «Київ – 2» (45:40), яку представляли Варвара Волкова, Ольга Донцова, Марія Карпенко й Таісія Пономаренко.

Федерація фехтування України також висловлює подяку нашому партнеру – магазину фехтувального екіпірування й аксесуарів «Masque» – за допомогу в проведенні чемпіонату та подарунки для призерів та переможців.

Фото: Владислав Рокитько, Foil Force

Рапіра, кадетки (особисті)Рапіра, кадети (особисті)
1. Аглая Борисова (Київ)
2. Мілана Степовик (Київ)
3. Анна Щерба (Київ)
3. Світлана Бризгалова (Київ)
1. Гліб Мухопад (Київ)
2. Яніслав Корецький (Львів)
3. Іван Жигурський (Київ)
3. Даніїл Матяш (Львів)
Рапіра, кадетки (командні)Рапіра, кадети (командні)
1. Київ – 1 (Аглая Борисова, Мілана Степовик, Світлана Бризгалова, Анна Щерба)
2. Миколаїв – 2 (Маргарита Петренко, Дарина Строкуля, Вілора Шевченко, Юріна Марина)
3. Миколаїв – 1 (Дар’я Гусаренко, Анастасія Кордилевська, Поліна Чуприна, Валерія Шевченко)
1. Київ – 1 (Андрій Сімонов, Гліб Мухопад, Володимир Бачик, Іван Жигурський)
2. Львів (Олександр Дівін, Яніслав Корецький, Даніїл Матяш, Денис Олінський)
3. Миколаїв – 1 (Богдан Завальний, Кирил Калачов,, Гліб Семенов, Єгор Тимофійшин)