Головна / новини / змагання / ЮКС 2023 Бургос: 14-річна Аліна Дмитрук виборола дебютну нагороду юніорського Кубка світу
ЮКС 2023 Бургос: 14-річна Аліна Дмитрук виборола дебютну нагороду юніорського Кубка світу

Українська шпажистка Аліна Дмитрук стала третьою на Кубку світу, що проходить 16-17 грудня в іспанському Бургосі. При цьому Дмитрук була однією з чотирьох учасниць 2009 року народження, а загалом на змаганнях виступили 195 спортсменок із 31 країни світу.

14-річна Дмитрук, своєю чергою, розпочала виступ у групі, де виграла шість боїв із шести й таким чином вийшла в «олімпійку» як другий номер посіву.

Уже в 1/64 фіналу вихованка «Львівської академії фехтування» перемогла туркеню Ділу Наз Екен (15:10), а в наступному поєдинку була сильнішою за одну з лідерок юніорської збірної України – Емілі Конрад. Їхнє протистояння завершилось на користь Дмитрук із перевагою у два уколи – 15:13.

Далі ж українська фехтувальниця вибила з боротьби американку Ізабеллу Чин (15:11), польку Олівію Терцяк (15:9), а в поєдинку за потрапляння до топ-4 впевнено пройшла угорку Бланку Віраґ Надь (15:7).

Для виходу у фінал Аліні не вистачило всього-на-всього одного уколу. Українка поступилась американці Легі Мачульскі, яка є п’ятим номером юніорського світового рейтингу, а також старша за українку на три роки. Бій Дмитрук – Мачульскі закінчився на користь другої з рахунком 15:14. Таким чином українка посіла третє місце в підсумковому заліку.

До слова, для української шпажистки виступ на Кубку світу в Бургосі загалом став другим у кар’єрі на такому рівні. На початку грудня вона брала участь в аналогічному турнірі в німецькому Лаупгаймі, де фінішувала 40-ою. Загалом сезон 2023/24 років є дебютним для Дмитрук на міжнародних змаганнях серед юніорів.

Зауважимо, що на турнірі в Бургосі ще п’ятеро українок потрапили в топ-64, а саме Анна Максименко, Софія Сіденко, Марія Середа, Олександра Лазаренко та Емілі Конрад. Уже 17-го грудня збірна України в складі Дмитрук, Максименко, Конрад і Олександри Романової виступить у командних змаганнях Кубка світу.

Шпага, юніорки (особисті)
1. Таїс Нусель-Жардель (Франнція)
2. Легі Мачульскі (США)
3. Аліна Дмитрук (Україна)
3. Доріна Віммер (Угорщина)
41. Анна Максименко (Україна)
42. Софія Сіденко (Україна)
48. Марія Середа (Україна)
49. Олександра Лазаренко (Україна)
53. Емілі Конрад (Україна)
85. Ксенія Куштан (Україна)
104. Катерина Ламза (Україна)
128. Олександра Романова (Україна) 
129. Катерина Коротецька (Україна)
163. Міра Юсеф (Україна)
186. Софія Шевченко (Україна)