Головна / новини / змагання / ЮКС 2023 Мадрид: Дарій Лукашенко виграв другу медаль поспіль на юніорському Кубку світу
ЮКС 2023 Мадрид: Дарій Лукашенко виграв другу медаль поспіль на юніорському Кубку світу

Український шабліст Дарій Лукашенко став бронзовим призером юніорського Кубка світу, що 16-17 грудня приймає Мадрид. 

На змаганнях в Іспанії 18-річний українець стартував у групі з чотирма перемогами й відібрався до туру прямого вибування з 45-го місця. Уже в «олімпійці», в 1/64 фіналу, Лукашенко виграв у місцевого фехтувальника Пабло Баркоса Секо (15:6), а далі вибив із боротьби американця Менке Ву (15:9) та італійця Сальваторе Ладзаро (15:5).

У наступних боях Дарій записав до свого активу ще дві перемоги над представниками США. Спочатку український шабліст був сильнішим за четвертий номер посіву, Ґрента Додрілла (15:11), після чого у чвертьфіналі з розривом у два удари виграв у Меттью Лінскі (15:13) і гарантував собі медаль. 

У фінал же Лукашенка не пропустив майбутній чемпіон – румун Влад Коваліу. Той переміг українського шабліста з рахунком 15:6. Таким чином Дарій Лукашенко завершив виступ на третій позиції. Водночас ця «бронза» стала вже другою нагородою поспіль для українця на такому рівні, адже на попередньому турнірі в Анталії він вперше в кар’єрі виграв «золото».

Щодо виступу інших українських шаблістів у Мадриді, то Андрій Сластін зумів пройти до 1/32 фіналу, де поступився французу Акселю Погу (12:15) й став 39-м. Ще один українець Ігор Маркунін так само пробився до 1/32-ої, але програв на цій стадії Нейлу Лілову (6:15) зі США та фінішував на 60-й позиції. Усі інші українські фехтувальники опинились поза топ-64.

У жіночому турнірі, своєю чергою, найкращий результат із представниць збірної України, показала Валерія Моренець-Кубанська, яка зупинилась на 46-му місці. В 1/32-й вона програла австралійці Вероніці Василевій (2:15). На цьому ж етапі склала зброю і Вікторія Коротченко – вона поступилась Джейн Саммер Сіт (13:15) із Гонконгу та посіла 63-тю сходинку.

До слова, уже 17-го грудня в Мадриді пройдуть командні змагання в межах юніорського Кубка світу. Так, жіночу збірну України представлятимуть Моренець-Кубанська, Коротченко, а також Софія Головкіна та Майя Величко. За чоловічу ж виступатимуть Лукашенко, Маркунін, Дмитро Колобаєв і Станіслав Закутній. 

Шабля, юніори (особисті)Шабля, юніорки (особисті)
1. Влад Коваліу (Румунія)
2. Кевін Сон (США)
3. Роберт Ванг (США)
3. Дарій Лукашенко (Україна)
39. Андрій Сластін (Україна)
60. Ігор Маркунін (Україна)
69. Дмитро Колобаєв (Україна)
71. Данііл Скороход (Україна)
106. Станіслав Закутній (Україна)
111. Тимур Терзі (Україна)
1. Тоскан Торі (Франція)
2. Александра Лі (США)
3. Анна Спіс (Угорщина)
3. Зузанна Ленкєвіч (Польща)
46. Валерія Моренець-Кубанська (Україна)
63. Вікторія Коротченко (Україна)
96. Софія Головкіна (Україна)
156. Майя Величко (Україна)