Головна / новини / змагання / КС 2023 Ванкувер: Українські шпажистки завершують 2023 рік із «бронзою» Кубка світу
КС 2023 Ванкувер: Українські шпажистки завершують 2023 рік із «бронзою» Кубка світу

Збірна України в складі Олени Кривицької, Джоан Фейбі Бежури, Влади Харькової та Інни Бровко посіла третє місце на Кубку світу з фехтування на шпагах у канадському Ванкувері.

Українки стартували в 1/8-й з перемоги над Ізраїлем (45:38), а далі вийшли на третій номер посіву – Італію. Протягом усієї зустрічі українська команда була в ролі тих, хто наздоганяє. Але все змінилось в останньою бою Кривицької та дворазової чемпіонки світу Росселли Ф’ямінго. Олена завдала суперниці 17-ти уколів, коли італійська шпажистка зуміла нанести тільки вісім. Таким чином Кривицька вирвала перемогу для «синьо-жовтих» із рахунком 43:38.

У протистоянні ж за вихід у фінал українські фехтувальниці боролись із США. Протягом цієї зустрічі лідерки змінювались шість разів. Водночас перед вирішальним поєдинком українки мали перевагу в один пункт – 37:36. Втримати її не вдалось: чемпіонка світу 2018 року в командній першості Кетрін Холмс здолала Владу Харькову (9:6) і відтак принесла перемогу збірній США з підсумковим рахунком 45:43. Американки потрапили до фіналу, а українки – у бій за третє місце проти Республіки Кореї.

Саме з кореянками на початку листопада Бежура, Кривицька, Харькова та Бровко фехтували за «золото» Кубка світу в Леньяно. Тоді українки виграли з розривом в один бал – 41:40. 

Цього разу сценарій протистояння був схожим. Українські фехтувальниці впевнено стартували – на початку зустрічі їхня перевага складала 12 очок. Однак Кан Йон Мі за два бої зуміла скоротити її до трьох уколів – 29:32 – перед завершальним поєдинком між Бежурою та Се Ра Сонг. Лідерка корейської команди завдала українці на два уколи більше – 7:5, але цього було замало для перемоги. Збірна України знову виграла в Республіки Кореї з мінімальним розривом – 37:36 – і таким чином на останньому Кубку світу у 2023 році виборола «бронзу».

До слова, у ніч з 10-го та 11-те грудня, у Ванкувері змагалась і чоловіча українська команда, яку представляли Нікіта Кошман, Роман Свічкар, Євген Макієнко й Володимир Станкевич. Українці замкнули вісімку найсильніших завдяки двом перемогам – над Нідерландами (45:33) в 1/16-й та над лідерами посіву, французами (45:40), в 1/8-й. У поєдинках за 5-8 позиції Кошман, Макієнко, Станкевич і Свічкар програли Казахстану (29:45) й Угорщині (35:45).

Шпага, жінки (командні)Шпага, чоловіки (командні)
1. Естонія
2. США
3. Україна (Інна Бровко, Джоан Фейбі Бежура, Олена Кривицька, Влада Харькова)
1. Японія
2. Італія
3. Венесуела
8. Україна (Нікіта Кошман, Роман Свічкар, Євген Макієнко, Володимир Станкевич)