Головна / новини / змагання / ЮКС 2023 Анталія: Українські шаблісти зупинились за крок від нагород юніорського Кубка світу
ЮКС 2023 Анталія: Українські шаблісти зупинились за крок від нагород юніорського Кубка світу

Юніорська збірна України в складі Дмитра Колобаєва, Дарія Лукашенка, Станіслава Закутнього та Тимура Терзі посіла четверте місце з 17-ти учасників на Кубку світу з фехтування на шаблях в Анталії. 

Українська команда мала 12-й номер посіву й відтак стартувала одразу в 1/8 фіналу, де з мінімальною перевагою здолала Болгарію. Протягом усієї зустрічі суперники йшли удар в удар, а перед останнім боєм Лукашенка проти Віктора Філева українці й узагалі програвали три очки. Однак у вирішальному поєдинку Дарій переміг опонента з рахунком 8:4 і довів протистояння до перемоги – 45:44.

У наступній же зустрічі проти Іспанії «синьо-жовті» були переважно в ролі тих, хто наздоганяв, а перед завершальним боєм розрив у рахунку становив два удари на користь іспанців. Знову переможну крапку поставив лідер української команди, Лукашенко, який дотиснув Асьєра Олангуа (7:4) і знову завершив протистояння з розривом в один бал – 45:44.

Пробитись же у фінал збірній України не вдалось – на заваді стали перші номери посіву, узбекистанці. Вони перемогли Колобаєва, Лукашенка, Закутнього та Терзі з перевагою у 18 пунктів – 45:27. До слова, саме ця команда, зрештою, і виграла «золото» Кубка світу. Українці ж потрапили в «бронзовий» фінал до Румунії.

Реабілітуватись у протистоянні за третє місце «синьо-жовтим» не вдалось. Румуни зі старту вийшли в лідери та не дозволили суперникам скоротити відставання. Таким чином українські шаблісти поступились із рахунком 27:45 і завершили виступ у четвірці найсильніших.

До речі, цього ж змагального дня, 3-го грудня, у Туреччині пройшов і жіночий командний турнір. Україну на цих змаганнях представили Софія Головкіна, Валерія Моренець-Кубанська, Анна Суворова та Мая Величко. Українські фехтувальниці посіли 14-те місце, програвши США (32:45), Туреччині (39:45) та Німеччині (34:45).

Шабля, юніори (команді)Шабля, юніорки (командні)
1. Узбекистан
2. Туреччина
3. Румунія
4. Україна (Дмитро Колобаєв, Станіслав Закутній, Тимур Терзі, Дарій Лукашенко)
1. Узбекистан
2. Італія
3. Польща
14. Україна (Софія Головкіна, Валерія Моренець-Кубанська, Анна Суворова, Мая Величко)