Головна / новини / змагання / ВЗН 2023 Київ: Єлизавета Чижикова та Єлизар Дирда вперше в кар’єрі здобули чемпіонські титули 
ВЗН 2023 Київ: Єлизавета Чижикова та Єлизар Дирда вперше в кар’єрі здобули чемпіонські титули 

Рапіристи Єлизавета Чижикова та Єлизар Дирда стали переможцями Всеукраїнських змагань найсильніших серед юніорів. І для Єлизавети, і для Елизара це було перше «золото» на такому рівні.

Вихованець миколаївського «Динамо» розпочав виступ у груповому раунді з усіма перемогами, «армійка» ж зазнала двох поразок. Відтак Чижикова отримала 11-й номер посіву, коли Дирда пройшов до олімпійки як лідер турнірної сітки.

В 1/16 фіналу киянка виграла у львівської рапіристки Юлії Максимів (15:11), далі була сильнішою за Надію Цімболинець із Закарпаття (15:10) та ще одну представницю ДЮСШ «Армієць» Аглаю Борисову (15:10), а у чвертьфіналі вибила з боротьби миколаївку Кіру Пронь (15:5). 

Уже в «медальних» поєдинках Єлизавета додала до свого активу перемогу над Крістіною Кулик (15:8) із Миколаєва, а у фіналі знову зустрілась із Аглаєю Борисовою. Та, до слова, аби дістатись вирішального поєдинку, фехтувала у втішній зустрічі зі Світланою Бризгаловою (15:9), а далі вирвала дві звитяги поспіль із перевагою в три та два уколи відповідно – над «армійкою» Валентиною Дерменжи (11:8) та миколаївкою Міланою Степовик (15:13), яка була першим номером посіву.

У фіналі ж сильнішою була Чижикова – другий за день бій із Борисовою вона виграла з рахунком 15:8.

Щодо шляху до «золота» Єлизара Дирди, то він стартував у «олімпійці» з перемоги над  львів’янином Миколою Ничипуренком (15:6), потім з аналогічним рахунком пройшов вихованця ОФКІП Василя Слов’яка, а у чвертьфіналі був сильнішим за миколаївця Максима Левицького (15:10).

Уже в боротьбі за вихід до фіналу Дирда з перевагою в один укол здолав Микиту Асташова (15:14). Таким чином Елизар вийшов на Артема Коржового, який, своєю чергою, виграв на півфінальній стадії у Михайла Гуріна (15:13). У вирішальному ж протистоянні Дирда – Коржовой Елизар завершив бій на свою користь із рахунком 15:10. До слова, усі призери юніорського турніру – Дирда, Коржовой, Гурін і Асташов є представниками Миколаєва.

Рапіра, юніорки (особисті)Рапіра, юніори (особисті)
1. Єлизавета Чижикова (Київ)
2. Аглая Борисова (Київ)
3. Крістіна Кулик (Миколаїв)
3. Мілана Степовик (Миколаїв)
1. Єлизар Дирда (Миколаїв)
2. Артем Коржовой (Миколаїв)
3. Микита Асташов (Миколаїв)
3. Михайло Гурін (Миколаїв)