Головна / новини / змагання / ЮКС 2023 Анталія: Дарій Лукашенко здобув дебютне «золото» юніорського Кубка світу 
ЮКС 2023 Анталія: Дарій Лукашенко здобув дебютне «золото» юніорського Кубка світу 

Український шабліст Дарій Лукашенко піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу на юніорському Кубку світу, що 1-3 грудня приймає турецька Анталія. 

У груповому раунді 18-річний Лукашенко виграв п’ять поєдинків із шести й отримав восьмий номер посіву в турі прямого вибування. 

В 1/32 фіналу Дарій переміг місцевого фехтувальника Керема Каґлаяна (15:11), далі був сильнішим за партнера по юніорській збірній – Станіслава Закутнього (15:10), а в бою за вихід до топ-8 вибив із боротьби дев’ятий номер посіву – румуна Касіана Чиду (15:12).

Уже в протистоянні за потрапляння до четвірки медалістів українець виграв з превагою у два удари в першого номера турнірної сітки – Пак Лам Гуґо Го (15:13) з Гонконгу, після чого з аналогічним рахунком на свою користь завершив бій із Азізбеком Даулетназаровим із Узбекистана. У фіналі, своєю чергою, Лукашенко з розривом у вісім очок переміг італійця Едоардо Кантіні (15:7).

Так, у Туреччині Дарій вперше так високо завершив виступ на юніорському Кубку світу. До цього його найліпшим результатом було «срібло» в Сосновці минулого року. Також в активі Дарія є срібна нагорода юніорської континентальної першості, яку він виборов цього лютого.

До слова, в Анталії в особистій першості ще двоє українців – Дмитро Колобаєв та Станіслав Закутній – пройшли до топ-32. Закутнєго зупинив Лукашенко, як згадувалось раніше, а от Колобаєв поступився Даулетназарову (12:15), який у підсумку здобув «бронзу». У змаганнях юніорок серед українок найкращий результат показала Мая Величко. В 1/32-й вона не впоралась із Ірен Юнг (12:15) зі США та стала 58-ою.

Шабля, юніорки (особисті)Шабля, юніори (особисті)
1. Маріелла Віале (Італія)
2. Тоскан Торі (Франція)
3. Луіза Фернанда Еррера Лара (Узбекистан)
3. Зузанна Ленкєвіч (Польща)
58. Мая Величко (Україна)
81. Софія Головкіна (Україна)
87. Валерія Моренець-Кубанська (Україна)
92. Анна Суворова (Україна)
1. Дарій Лукашенко 
2. Едоардо Кантіні (Італія)
3. Раду Ніту (Румунія)
3. Азізбек Даулетназаров (Узбекистан)
21. Дмитро Колобаєв (Україна)
28. Станіслав Закутній (Україна)
77. Тимур Терзі (Україна)
123. Ігор Маркунін (Україна)