Головна / новини / змагання / ЧУ 2023 Київ: Клод Юнес уп’яте поспіль виграв національну першість, Ольга Сопіт – уперше на вершині п’єдесталу
ЧУ 2023 Київ: Клод Юнес уп’яте поспіль виграв національну першість, Ольга Сопіт – уперше на вершині п’єдесталу

У Києві визначились переможці чемпіонату України з фехтування на рапірах серед дорослих. Загалом на доріжки в столиці 20 листопада вийшли 38 фехтувальниць і 50 фехтувальників із п’яти областей України.

У жінок перше місце посіла киянка Ольга Сопіт, для якої це була дебютна перемога на чемпіонаті України – раніше вона двічі ставала бронзовою призеркою (2019, 2022).

На шляху до дебютного «золота» національної першості вихованка ДЮСШ «Армієць» не зазнала жодної поразки в групі й відібралась до туру прямого вибування з першого місця. В 1/16 фіналу Сопіт впевнено виграла в іншої киянки Анни Ільїної (15:1), після чого вибила з боротьби ще одну київську рапіристку – Аглаю Борисову (15:2).

У наступних трьох поєдинках на 20-річну Сопіт очікували вже представниці збірної України. Так, у бою за потрапляння в четвірку найсильніших Ольга перемогла «динамівку» Катерину Буденко (10:9), після чого так само з мінімальною перевагою здолала лідерку всеукраїнського рейтингу – Аліну Полозюк (5:4) із Миколаєва.

У фіналі на Сопіт очікувала ще одна «армійка» Анна Тараненко, яка стадією раніше в напруженому поєдинку виграла в четвертого номера національного рейтингу – Катерини Ченцової (15:14) з Києва. У боротьбі ж за золоту нагороду Тараненко поступилась Сопіт із розривом у дев’ять пунктів – 6:15.

Щодо чоловічих змагань, то в них перемогу здобув Клод Юнес зі Львова. Це «золото» стало вже п’ятим поспіль для Клода на чемпіонаті України: до цього він вигравав його в 2022, 2021, 2020 і 2019 роках.

У груповому раунді львів’янин стартував із шести перемог із шести можливих і відтак потрапив у «олімпійку» як другий номер посіву. Уже в 1/16-й він виграв у ще одного львівського рапіриста Миколи Ничипуренка (15:7), а далі записав до свого активу звитяги над миколаївським фехтувальником Михайлом Гуріним (15:6) і Павлом Гуменом (15:7) із Закарпаття.

Тим часом в іншій частині турнірної таблиці киянин Андрій Погребняк так само впевнено рухався до фіналу. Він стартував у турі прямого вибування під першим номером, спочатку виграв у львів’янина Євгена Сметани (15:5) й Олега Кокоровця (15:6) із Києва. А в поєдинку за вихід у топ-4 здолав члена національної збірної України – Ростислава Герцика (15:13) зі Львова.

Уже в медальних поєдинках Юнес був сильнішим за миколаївського рапіриста Артема Струшляка (15:8), а Погребняк – за львів’янина Даниїла Гойду (15:10). А у фінальному протистоянні перемогу з мінімальною перевагою вирвав представник Львова. Бій завершився на користь Юнеса з рахунком 15:14.

Національна федерація фехтування України дякує нашому партнеру – мультибрендовому магазину фехтувального екіпірування та аксесуарів «Masque» – за допомогу в проведенні змагань і подарунки для призерів.

Рапіра, жінки (особисті)Рапіра, чоловіки (особисті)
1. Ольга Сопіт (Київ)
2. Анна Тараненко (Київ)
3. Аліна Полозюк (Миколаїв)
3. Катерина Ченцова (Київ)
1. Клод Юнес (Львів)
2. Андрій Погребняк (Київ)
3. Артем Струшляк (Миколаїв)
3. Даниїл Гойда (Львів)