Головна / новини / змагання / ВТ 2023 Київ: Максим Микитенко та Анна Максименко – переможці всеукраїнських змагань пам’яті С.Я. Колчинського
ВТ 2023 Київ: Максим Микитенко та Анна Максименко – переможці всеукраїнських змагань пам’яті С.Я. Колчинського

18-19 листопада Київ прийняв ХХІV Всеукраїнський турнір пам’яті Семена Яковича Колчинського. Цьогоріч змагання в українській столиці зібрали 65 шпажисток і 64 шпажисти.

У першості кадеток три з чотирьох призових місць вибороли представниці Львова. Так, на найвищу сходинку п’єдесталу піднялась Анна Максименко. 

Лідерка всеукраїнських  кадетського та юніорського рейтингів виграла шість боїв із шести в групі та кваліфікувалась до туру прямого вибування з другої позиції. Водночас ще одна майбутня фіналістка змагань – Аліна Дмитрук зі Львова – так само без жодної поразки вийшла в «олімпійку» як перший номер посіву.

Відтак на шляху до фіналу Максименко перемогла Устіну Огон (15:7) із Києва, Катерину Дзюбан(15:14) зі Львова та з мінімальною перевагою здолала Софію Сіденко (15:14) з Дніпра. Дмитрук, своєю чергою, вибила з боротьби в 1/16-й Тетяну Трофименко (15:8), після чого одним уколом перемогла Злату Гайдук (15:14), а також із перевагою у два бали виграла в Марії Середи (15:13) з Дніпра.

Уже в медальних поєдинках Анна залишила поза фіналом іншу львівську фехтувальницю Вікторію Милявську, коли Аліна була сильнішою за киянку Анастасію Герасименко (15:6). У фіналі ж цього разу перемога була за Максименко. Вона виграла в Дмитрук із перевагою у п’ять уколів (15:10) і таким чином узяла реванш за поразку у фіналі кадетського чемпіонату України, що пройшов на початку листопада у Львові.

Щодо юнацьких змагань, то тут лідерство підтвердив вихованець столичного «Армійця» Максим Микитенко, який у цьому сезоні вже виграв кадетський і юніорський чемпіонати України.

У групі він переміг у всіх боях і вступив у боротьбу в «олімпійці» як лідер посіву. В 1/16 фіналу Микитенко виграв у Костянтина Богача (15:12) з Києва, після чого вибив із боротьби дніпрянина Олексія Кірпича (15:8) та ще одного представника столиці Андрія Скока (15:8).

Водночас в іншій половині турнірної сітки майбутній фіналіст, Арсеній Карапиш із «Армійця», спочатку виграв у Григорія Краснюка (15:7) з Дніпра, а в 1/8-й здолав з перевагою в один укол лідера всеукраїнського кадетського рейтингу – Максима Гулу (15:14) зі Львова. Після цього він також записав до свого активу перемогу над Михайлом Манжаєм із Хмельницького (15:9) і таким чином гарантував собі потрапляння в топ-4.

Уже в півфіналі Микитенко переміг з перевагою у два уколи киянина Марка Стасовського (15:13), а Карапиш – харків’янина Максима Хвороста (15:12). У вирішальному ж протистоянні сильнішим був Максим, який завершив поєдинок на свою користь із перевагою у п’ять пунктів – 15:10.

Шпага, кадетки (особисті)Шпага, кадети (особисті)
1. Анна Максименко (Львів)
2. Аліна Дмитрук (Львів)
3. Вікторія Милявська (Львів)
3. Анастасія Герасименко (Київ)
1. Максим Микитенко (Київ)
2. Арсеній Карапиш (Київ)
3. Марк Стасовський (Київ)
3. Максим Хворост (Харків)