Головна / новини / змагання / ЮКС 2023 Ліма: Іваненко, Кніжник і Муругін вперше принесли Україні команду медаль юніорського Кубка світу серед рапіристів
ЮКС 2023 Ліма: Іваненко, Кніжник і Муругін вперше принесли Україні команду медаль юніорського Кубка світу серед рапіристів

Чоловіча збірна України з фехтування на рапірах у складі Алекса Іваненка, Давида Кніжника та Ярослава Муругіна стала третьою в командній першості Кубка світу в Лімі.

На змаганнях у Перу українці стартували з перемоги над господарями доріжок із рахунком 45:34 і таким чином потрапили одразу до півфіналу. Уже на цій стадії вони поступились лідерам посіву – американцям (21:45) – і відтак могли претендувати лише на бронзові нагороди.

У «бронзовому» ж фіналі – Україна проти Словаччини – лідер змінювався чотири рази.  Браніслав Ланцарик розпочав зустріч переможно для словаків, після чого українці перехопили ініціативу – 15:10. Перевагу цю нівелював усе той самий Ланцарик, який виграв у Іваненка з рахунком 10:3 і знову вивів Словаччину вперед – 20:18. 

Водночас надалі словацьким рапіристам втримати позицію лідерів не вдалось. Кніжник, Іваненко та Муругін відіграли пропущені уколи й вибороли бронзові медалі. Підсумковий рахунок зустрічі – 45:38 на користь «синьо-жовтих».

Відзначимо, що це перші в історії України нагороди Кубка світу з фехтування на рапірах саме в юнацькому командному турнірі.

Також українські рапіристи вперше за майже два роки потрапили в четвірку найсильніших у команді на Кубку світу. Востаннє їм таке вдавалось у грудні 2021-го в узбекистанському Ташкенті, коли Олег Кокоровець, Євген Лазаренко, Микита Малиновський і Данііл Ткач одним уколом програли Узбекистану в зустрічі за «бронзу» (41:42).

Рапіра, юніори (командні)
1. США
2. Угорщина
3. Україна