Головна / новини / змагання / ЮКС 2023 Тбілісі: Чоловіча збірна України з фехтування на шпагах – бронзові призери Кубка світу в Грузії
ЮКС 2023 Тбілісі: Чоловіча збірна України з фехтування на шпагах – бронзові призери Кубка світу в Грузії

Українські шпажисти Мар’ян-Антон Горецький, Лев Майстренко, Роман Самойлов і Максим Перчук посіли третє місце в командній першості юніорського Кубка світу, що прийняв 19 листопада грузинський Тбілісі.

У зустрічі за потрапляння у вісімку найсильніших збірна України протистояла сьомому номеру посіву – Великій Британії. Українці лідирували зі самого старту, але під завісу поєдинку перевага «синьо-жовтих» скоротилась до трьох пунктів. В останньому ж бою між Перчуком і Кадором Бьютіменом британець й узагалі зумів вирівняти хід зустрічі. Але останній укол усе ж був за українцем – 45:44.

У наступному протистоянні Горецький, Майстренко, Самойлов і Перчук виграли з більшою впевненістю в США – команди, яка була сіяна під другим номером. Попри мінімальний розрив у рахунку перед завершальним поєдинком – 36:37 на користь України, Перчук виграв у Генрі Лоусена з перевагою в одразу сім пунктів. Тож підсумкові 45:37 – на табло, а українська команда – у півфіналі.

Зустріч же за вихід у фінал між Україною та Іспанією була чи не найбільш драматичною за весь змагальний день. Перед завершальним боєм, на який виходив, як і в попередні рази, Максим Перчук, збірна України поступалась десятьма очками – 26:36. Максим, своєю чергою, майже зумів перевернути хід протистояння, адже переміг свого опонента – лідера іспанців Хайме Де ла Кал Гіхарро – із загальним рахунком 18:9 (!). Однак саме дев’ятий укол Де ла Кал Гіхарро і став вирішальним – 45:44 на користь іспанців. Українці ж потрапили до «бронзового» фіналу, де на них чекала Польща.

Протистояння за «бронзу» з Польщею, своєю чергою, спочатку складалось доволі рівним, але поступово українські шпажисти зуміли наростити перевагу. Відтак уже цього разу перед заключним боєм між Романом Самойловим і Антоні Сохою в українця був гандикап у сім пунктів – 40:33. Самойлов зумів зберегти лідерство й довів поєдинок до переможного для України завершення – 45:41. 

До слова, ця бронзова нагорода стала другою для українських шпажистів у цьому сезоні юніорського Кубка світу. Раніше «золото» виборов Данііл Мазур на аналогічних змаганнях у Сан-Сальвадорі. 

Шпага, юніори (особисті)
1. Італія
2. Іспанія
3. Україна