Головна / новини / змагання / КС 2023 Алжир: Українські шаблісти відкрили сезон Кубка світу на африканському континенті
КС 2023 Алжир: Українські шаблісти відкрили сезон Кубка світу на африканському континенті

Паралельно з Кубком світу з фехтування на шаблях серед жінок столиця Алжиру також прийняла аналогічні змагання й серед чоловіків. Так, у дебютному турнірі такого рівня в сезоні 2023/24 років узяли участь 181 спортсмен із 38-ми країн світу.

Україну ж цього разу представили шість фехтувальників: Богдан Платонов, Олексій Стаценко, Богдан Боговін, Дарій Лукашенко, Юрій Цап і Андрій Ягодка. Саме останній і показав найліпший результат і став єдиним із українців, хто пробився до топ-16.

Ягодка виграв три бої з п’яти в групі, після чого отримав 51-й номер посіву в  попередньому турі прямого вибування. На цій стадії Андрій зустрівся з іншим українцем Олексієм Стаценком і переміг його – 15:11, після чого з аналогічним рахунком виграв і у фіналі кваліфікації в Юсефа Алшамлані з Кувейту.

Уже в 1/32-й Ягодка створив сенсацію, вибивши з боротьби чотириразового чемпіона світу та дворазового переможця Олімпійських ігор у командній першості – корейця Ку Бон Гіля. Андрій здолав титулованого опонента з перевагою у два удари – 15:13. 

Далі ж українець додав до свого активу звитягу над американським шаблістом Антоніо Хіткоком (15:7), а в поєдинку за вихід у чвертьфінал поступився триразовому чемпіону Олімпіади в особистій першості – Арону Сіладьї з Угорщини. Бій завершився на користь угорця з рахунком 15:6. Відтак Ягодка став 14-м у підсумковому заліку.

До слова, окрім Ягодки, до топ-64 також пройшов і Юрій Цап, але він склав зброю в першому ж бою в другий день змагань. Миколаївський фехтувальник не впорався з британцем Вільямом Дірі, програвши йому одним ударом – 14:15. Зрештою, Цап посів 47-ме місце.

Щодо командного турніру в Алжирі, то збірна України в складі Андрія Ягодки, Юрія Цапа, Богдана Платонова та Дарія Лукашенка стала десятою з 22-х країн-учасниць. 

В 1/16 фіналу українці перемогли Казахстан (45:29), а в протистоянні за потрапляння у вісімку найкращих були близькими до того, аби вибити з боротьби за медалі лідерів посіву – збірну Південної Кореї. 

«Синьо-жовті» змогли вийти в лідери на старті зустрічі – 10:6, однак Ку Бон Гіль переміг Цапа з рахунком 9:3 і вивів свою команду вперед – 15:13. Цап, своєю чергою, зумів реабілітуватись за цю поразку в передостанньому поєдинку проти Га Ган Соля – українець скоротив розрив до двох очок (38:40). Але цього не вистачило, аби перемогти. У вирішальному бою чемпіон світу О Сан Гук виграв у Ягодки з перевагою в три удари – 45:41 – і відтак забронював Південній Кореї місце в топ-8. Українська ж команда вступила в боротьбу за 9-16-ті позиції.

У цій частині турнірної таблиці Лукашенко, Платонов, Ягодка та Цап перемогли Єгипет (45:43) та Грузію (45:42) на чолі з дворазовим призером чемпіонатів світу Сандро Базадзе, а от в зустрічі за дев’яту сходинку підсумкового заліку одним ударом поступились іспанцям (44:45). Таким чином Україна стала десятою. 

Шабля, чоловіки (особисті)
1. Болад Апіті (Франція)
2. О Сан Ук (Південна Корея)
3. П’єтро Торре (Італія)
3. Арон Сіладьї (Угорщина)
14. Андрій Ягодка (Україна)
47. Юрій Цап (Україна)
72. Дарій Лукашенко (Україна)
86. Богдан Боговін (Україна)
119. Олексій Стаценко (Україна)
136. Богдан Платонов (Україна)
Шабля, чоловіки (командні)
1. США
2. Південна Корея
3. Італія
10. Україна