Головна / новини / змагання / КС 2023 Алжир: Українські шаблістки замкнули четвірку найсильніших на першому командному старті у 2023
КС 2023 Алжир: Українські шаблістки замкнули четвірку найсильніших на першому командному старті у 2023

Жіноча збірна України з фехтування на шаблях завершила виступ на четвертому місці на дебютному етапі Кубка світу в сезоні 2023/24 років. При цьому загалом у столиці Алжиру виступали одразу 20 команд.

Так, Ольга Харлан, яка днем раніше виграла «срібло» в індивідуальній першості, Юлія Бакастова, Аліна Комащук і Олена Кравацька завдяки п’ятому номеру посіву пропустили зустріч за потрапляння в топ-16. А вже в 1/8-й українки перемогли Грецію (45:34), за яку фехтували одразу дві призерки першого змагального дня – Деспіна Ґеорґіаду та Теодора Ґунтура.

Далі в протистоянні за вихід у півфінал українки виграли в Італії. Із самого початку наші шаблістки лідирували з перевагою в дев’ять уколів – 10:1 – і зуміли втримати її до самого завершення. Підсумковий рахунок – 45:36 на користь «синьо-жовтих».

Першої ж поразки за цей змагальний день збірна України зазнала в бою за вихід у фінал – українки не впорались із лідерками посіву, Францією. Хоч на старті протистояння українські фехтувальники були попереду, дотиснути опоненток їм не вдалось. 

Переломним моментом став бій між Аліною Комащук і Сарою Бальцер – перший номер світового рейтингу FIE виграла його з рахунком 8:1 і вперше вивела француженок уперед. Надалі ж Каролін Керолі та Манон Апіті-Бруне лише збільшили цей розрив, а Бальцер поставила переможну для Франції крапку – 45:34. 

Відтак Україна вийшла на Угорщину в «бронзовому» фіналі. Ця зустріч розгорталась за схожим до попередньої сценарієм: українки знову лідирували на початку, але довести поєдинок до переможного не змогли. Так, Катінка Шугар Баттай виграла в Бакастової з рахунком 10:4, після чого «синьо-жовті» вже не зуміли перевернути хід протистояння. Тож підсумкові 45:39 та четверте місце для української команди.

Шабля, жінки (командні)
1. Республіка Корея
2. Франція
3. Угорщина
4. Україна