Головна / новини / змагання / КС 2023 Леньяно: Українські шпажистки вперше за сім років – на вершині п’єдесталу 
КС 2023 Леньяно: Українські шпажистки вперше за сім років – на вершині п’єдесталу 

Жіноча збірна України з фехтування на шпагах виграла Кубок світу в італійському Леньяно, що проходив 11-12 листопада. Так, Олена Кривицька, Інна Бровко, Влада Харькова та Джоан Фейбі Бежура стали найкращими серед 26-ти команд.

Українська збірна мала шостий номер посіву та відтак стартувала одразу в 1/8 фіналу, де на неї чекали чинні чемпіонки Олімпіади-2020 – естонки. Українські шпажистки зуміли зі старту заволодіти ініціативою, не дозволили титулованим опоненткам відіграти втрачені уколи та, зрештою, перемогли з перевагою в чотири очки – 39:34.

Далі українки вийшли на третій номер посіву – збірну Італії. Ця зустріч розгорталась за сценарієм, схожим до попередньої: уже в третьому бою розрив між українками та італійками становив вісім пунктів на користь «синьо-жовтих». У підсумку підопічні Богдан Нікішина виграли зі ще більшим гандикапом – 45:36.

Протистояння ж з Гонконгом за вихід у фінал вийшло рівнішим. Ближче до екватора зустрічі збірна України змогла вийти в лідерки – Влада Харькова перемогла Лінг Чан Вай із рахунком 6:3. Уже після цього українки почали потроху відриватись від суперниць і під кінець збільшили перевагу до п’яти пунктів – 45:40.

У боротьбі за «золото» українські шпажистки зійшлись зі збірною Республіки Корея, яка мала перший номер посіву та чемпіонку світу 2022-го року Серу Сон у своєму складі. Зі старту Харькова, Кривицька, Бежура та Бровко опинились у ролі тих, хто наздоганяє, але згодом вони зуміли нівелювати відставання та вийти в лідерки. 

Перед завершальним боєм Харькова – Сон рахунок був 36:31 на користь «синьо-жовтих». Однак ця перевага була втрачена – Сон відіграла одразу дев’ять уколів, коли Харькова змогла завдати суперниці лише чотири. Відтак усе вирішилось на пріоритеті, де українка вирвала перемогу з мінімальною перевагою – 41:40.

Для українських шпажисток це «золото» стало першим за сім років. Востаннє вони підіймались на вершину п’єдесталу Кубка світу ще у 2016 році в Сучжоу: тоді у фіналі українки так само перемогли Південну Корею. Ба більше, у Леньяно «синьо-жовта» збірна перемогла усіх призерок останніх Олімпійських ігор: естонок, італійок і кореянок.

До слова, днем раніше українські шпажистки також виступили в індивідуальній першості в Леньяно. Найкращий результат з усіх показала Кривицька, яка дійшла до 1/8 фіналу – там вона зазнала поразки від чемпіонки Токіо-2020 Сунь Івень (15:8) і стала 15-ою в підсумковому заліку. Ще двоє українок – Харькова та Бежура – завершили виступ у топ-32. Вони посіли 23-тє та 29-те місця відповідно.

Шпага, жінки (командні)
1. Україна
2. Республіка Корея
3. Польща
Шпага, жінки (особисті)
1. Маргеріта Гуцці Вінченті (США)
2. Полін Бруннер (Швейцарія)
3. Александра Ярецка (Польща)
3. Катріна Лехіс (Естонія)
15. Олена Кривицька (Україна)
23. Джоан Фейбі Бежура (Україна)
29. Влада Харькова (Україна)
56. Дар’я Варфоломєєва (Україна)
66. Ксенія Пантелєєва (Україна)
76. Емілі Конрад (Україна)
88. Юлія Свистіль (Україна)
126. Дарина Заболотна (Україна)
131. Інна Бровко (Україна)
152. Поліна Кулешова (Україна)
181. Анастасія Самко (Україна)
218. Олександра Романова (Україна)