Головна / новини / змагання / КЧУ 2023 Львів: київські та львівські шпажисти розіграли всі золоті медалі національної першості
КЧУ 2023 Львів: київські та львівські шпажисти розіграли всі золоті медалі національної першості

У Львові завершився перший кадетський чемпіонат України в сезоні 2023-2024 років. Так, за нагороди національної першості як в особистому, так і в командному розряді змагались 93 шпажисти й 65 шпажисток із десяти областей України.

У дівочих змаганнях на найвищу сходинку п’єдесталу піднялась львів’янка Аліна Дмитрук. Ба більше, у фіналі вона зустрілась зі ще однією представницею Львова – Анною Максименко. Минулого року Аліна й Анна так само боролись за «золото» чемпіонату – тоді перемогла Максименко. Цього ж разу звитягу здобула Дмитрук, вигравши в опонентки з рахунком 15:12. Для 14-річної львів’янки ця перемога стала дебютною на такому рівні.

Щодо бронзових призерок турніру, то ними стали Мілана Іванова з Харкова та Маргарита Ангарська з Києва. У півфіналі Іванова поступилась Дмитрук (6:15), а от Ангарська не впоралась із Максименко (10:15). Водночас і Мілана, і Маргарита вперше потрапили на подіум кадетської національної першості.

У юнацькому чемпіонаті «золото» виборов Максим Микитенко. Як і Дмитрук, йому це вдалось уперше на кадетському рівні – минулого року він виграв «бронзу», а у 2021-му «срібло» на аналогічних змаганнях. У вирішальному протистоянні він зустрівся зі своїм братом Олегом, який так само є вихованцем ДЮСШ «Армієць». Бій завершився на користь Максима з перевагою у два уколи – 15:13.

На третьому місці виступ завершили Мирон Дурневич із Ужгорода та Максим Гула зі Львова. Дурневич зупинився за крок від фіналу, програвши Олегу Микитенку (11:15), а Гула – Максиму (12:15). Таким чином львів’янин повторив торішній результат на кадетському чемпіонаті, а ужгородець дебютував на п’єдесталі цих змагань в особистій першості.

У командному чемпіонаті загалом усі медалі розіграли львівські та київські шпажисти. Так, у дівочому турнірі найсильнішими були Анна Максименко, Аліна Дмитрук, Поліна Спиридонова та Мілана Іванова, що виступали за «Львів – 1». У фіналі вони перемогли киянок Маргариту Ангарську, Марію Мальчевську та Софію Сітько з рахунком 45:33. 

Бронзовими призерками стали так само львів’янки – Софія Махлай-Шемякіна, Домініка Петрусь, Вікторія Милявська та Єлизавета Степанова. Вони у протистоянні за «бронзу» виграли в збірної «Львів – 3», яку представляли Марія-Поліна Бардаш, Єлизавета Горбачук, Софія Соснова та Ангеліна Чорна, з перевагою у два уколи – 26:24.

У юнацькій же першості на найвищу сходинку п’єдесталу піднялись фехтувальники з «Київ – 1»: Арсеній Карапиш, Олег і Максим Микитенко й Олександр Стабніков. У вирішальній зустрічі вони перемогли львів’ян Максима Гулу, Олексу Арцишевського, Марка-Юрія Цигиля й Олеся Тимківа з рахунком 45:39.

Третіми стали також представники столиці, а саме Іван Бесарабчик, Арсеній Прокоф’єв, Андрій Скок і Марк Стасовський із «Київ – 2». У київському дербі за «бронзу» вони виграли в Арсенія Бондарчука, Євгенія Грущанського та Єгора Паукова. Зустріч закінчилась із рахунком 45:24.

Федерація фехтування України висловлює подяку нашим партнерам – магазину фехтувального екіпірування та аксесуарів «Masque» та організації «Fencing For A Purpose»  – за підтримку в проведенні змагань.

Фото: Lviv Academy Of Fencing

Шпага, кадети (особисті)Шпага, кадетки (особисті)
1. Максим Микитенко (Київ)
2. Олег Микитенко (Київ)
3. Максим Гула (Львів)
3. Мирон Дурневич (Ужгород)
1. Аліна Дмитрук (Львів)
2. Анна Максименко (Львів)
3. Мілана Іванова (Львів/Харків)
3. Маргарита Ангарська (Київ)
Шпага, кадети (командні)Шпага, кадетки (командні)
1. Київ – 1 
2. Львів – 1 
3. Київ – 2 
1. Львів – 1 
2. Київ – 1
3. Львів – 2