Головна / новини / змагання / ЕКЦ 2023 Клаґенфурт: українські шпажистки завершили виступ срібними медалями в командному турнірі
ЕКЦ 2023 Клаґенфурт: українські шпажистки завершили виступ срібними медалями в командному турнірі

Збірна України в складі Анни Максименко, Аліни Дмитрук, Поліни Спиридонової й Марії Середи посіла друге місце в командній першості на етапі кадетського циклу в австрійському Клаґенфурті. При цьому українки потрапили до трійки найкращих серед 34-х команд.

Так, Максименко, Дмитрук, Спиридонова та Середа стартували під четвертим номером посіву і в першій зустрічі в 1/16-й перемогли Сербію (45:16). Далі ж українки виграли в команди «Польща – 4» (40:29), а в поєдинку за вихід у топ-4 вибили з боротьби ще одну українську збірну – «Україна – 2», за яку виступали Тамара Сич, Вікторія Милявська, Мілана Іванова та Єлизавета Степанова. Протистояння українських команд завершилось із рахунком 45:31.

Уже в боях за медалі Максименко, Дмитрук, Спиридонова й Середа спочатку перемогли лідерок збірної Польщі (45:31), а от у фіналі програли п’ятьма уколами німкеням Дарії Юсефі, Чаґлі Айтекін, Леі Марі Стумпф і Матільді Куніш. 

Німецькі шпажистки зі старту вийшли в лідерки й створили суттєвий розрив у рахунку – близько десяти пунктів. Водночас в останньому поєдинку Максименко – Айтекін 16-річна українка зуміла відіграти три очки й скоротити відставання до п’яти балів. Але цього було недостатньо – Німеччина перемогла з підсумковим рахунком 45:40, українські ж фехтувальниці стали срібними призерками. Ба більше, у сезоні 2023-2024 років це «срібло» стало загалом дебютним для українських фехтувальників у командній першості на етапах кадетського циклу.

До слова, цього ж змагального дня за медалі боролись й українські чоловічі команди. Найкращий результат показав квартет Максима Микитенка, Мирона Дурневича, Арсенія Прокофьєва та Максима Гули. В 1/16-й фіналу українські шпажисти під першим номером посіву перемогли збірну «Польща – 4» (45:32), а після пройшли команду «Італія – 2» (45:29). У зустрічі ж за потрапляння в четвірку потенційних медалістів Микитенко, Дурневич, Прокофьєв і Гула поступились, не впоравшись із Туреччиною (43:45).

Таким чином українці могли претендувати лише на 5-8 місця. У боротьбі за ці позиції «синьо-жовта» збірна здобула дві перемоги – над Польщею (45:36) й Німеччиною (45:40) – і посіла підсумкове п’яте місце.

Шпага, кадетки (командні)Шпага, кадети (командні)
1. Німеччина
2. Україна
3. Польща
6. Україна – 2
8. Україна – 4 
14. Україна – 3 
15. Україна – 5 
1. Угорщина
2. Велика Британія – 1 
3. Туреччина
5. Україна
28. Україна – 3 
38. Україна – 4