Головна / новини / змагання / Київ 2023 ВТ пам’яті Я.Д. Фрондзея: Борисова виграла другий кадетський турнір поспіль, Жигурський вперше здобув «золото»
Київ 2023 ВТ пам’яті Я.Д. Фрондзея: Борисова виграла другий кадетський турнір поспіль, Жигурський вперше здобув «золото»

Київські рапіристи Аглая Борисова та Іван Жигурський виграли перші всеукраїнські змагання серед кадетів у цьому сезоні, а саме – Всеукраїнський турнір пам’яті заслуженого тренера України Ярослава Дмитровича Фрондзея.

При цьому для Аглаї ця перемога стала вже другою на кадетському рівні, адже в грудні 2022-го вона виграла чемпіонат України. Іван, своєю чергою, ще не здобував нагород на кадетських турнірах.

Так, вихованка ДЮСШ «Армієць» перемогла у всіх поєдинках у групі, водночас представник ДЮСШ-16 на цій стадії зазнав однієї поразки від миколаївського фехтувальника Богдана Завального (1:5). Далі Аглая пройшла в тур прямого вибування під першим номером посіву, коли Іван – під сьомим.

Уже в 1/16-й фіналу Борисова перемогла іншу київську рапіристку Марію Карпенко (15:1), далі виграла у Вілори Шевченко (15:6) з Миколаєва, а в бою за вихід у півфінал вибила з боротьби ще одну миколаївську фехтувальницю – Ксенію Карпенко (15:2). 

До слова, окрім Борисової, до четвірки найсильніших також увійшли киянки Анна Щерба та Світлана Бризгалова, а також Дар’я Гусаренко з Миколаєва. Саме з останньою і зустрілась Аглая в поєдинку за вихід у фінал і здобула звитягу з рахунком 15:11. У паралельній же зустрічі Бризгалова виграла в Щерби (15:8). Таким чином у вирішальному протистоянні зійшлись Борисова і Бризгалова, сильнішою була представниця «Армійця», яка перемогла з рахунком 15:11.

Щодо виступу майбутнього чемпіона юнацьких змагань, то Іван Жигурський стартував у «олімпійці», вигравши в Захара Краснопольського (15:3) з Києва, а в 1/8-й здобув ще одну впевнену перемогу над Данилом Рибаком (15:2) з Миколаєва. Дві наступні зустрічі – проти львів’ян Олександра Дівіна та Яніслава Корецького – Жигурський так само завершив із суттєвою перевагою на свою користь, а саме 15:7 і 15:6 відповідно. А от у вирішальному протистоянні змагального дня вихованець ДЮСШ-16 переміг із мінімальним розривом – 15:14 у поєдинку з киянином Глібом Мухопадом.

Цікаво, що в змаганнях юнаків, порівнюючи з дівочими, повністю змінився п’єдестал із моменту проведення національної першості в грудні минулого року. Жигурський, Мухопад, Корецький і Даніїл Матяш уперше піднялись на подіум кадетського турніру. У дівчат же дебютні нагороди вибороли тільки Щерба й Гусаренко.

Федерація фехтування України висловлює подяку магазину фехтувального екіпірування та аксесуарів «Masque» за підтримку в проведенні Всеукраїнського турніру пам’яті Я.Д. Фрондзея та подарунки для призерів.

Фото: Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного

Рапіра, кадети (особисті)Рапіра, кадетки (особисті)
1. Іван Жигурський (Київ)
2. Гліб Мухопад (Київ)
3. Яніслав Корецький (Львів)
3. Даніїл Матяш (Львів) 
1. Аглая Борисова (Київ)
2. Світлана Бризгалова (Київ)
3. Дар’я Гусаренко (Миколаїв)
3. Анна Щерба (Київ)