Головна / новини / змагання / Київ 2023 ЧУ: Бровко здобула дебютний титул, Кошман реабілітувався за поразку на Кубку України, а «золото» командної першості вирушило до Харкова і Львова
Київ 2023 ЧУ: Бровко здобула дебютний титул, Кошман реабілітувався за поразку на Кубку України, а «золото» командної першості вирушило до Харкова і Львова

У Києві пройшов дебютний дорослий чемпіонат України з фехтування в олімпійському сезоні 2023-2024 років. За нагороди найрейтинговіших всеукраїнських змагань першими боролись шпажистки й шпажисти. При цьому в чоловічому турнірі кількість учасників сягнула 104-х спортсменів, у жінок же за медалі найвищого ґатунку боролись 58 учасниць. Загалом у турнірі взяли участь представники дев’яти областей України.

Якщо в чоловічій індивідуальній першості медалі розділили кияни та харків’яни, то в жінок увесь подіум склався виключно з київських шпажисток. Ба більше, усі вони представляли КМШВСМ. 

Так, «золото» чемпіонату вперше в кар’єрі здобула Інна Бровко. У групі вона виграла чотири бої з шести й отримала 17-й номер посіву. Відтак уже в поєдинку за вихід до вісімки найсильніших вона натрапила на лідерку за підсумками групового етапу – Аліну Дмитрук зі Львова, яка нині є другим номером національного кадетського рейтингу. Бій завершився на користь досвідченішої Бровко з рахунком 15:11.

А от уже три наступні протистояння Бровко виграла з мінімальною перевагою і в усіх перемогла представниць столиці. Спершу була сильнішою за іншу збірницю й чемпіонку Європи Владу Харькову (15:14), потім залишила поза фіналом Анну Деркач (15:14). У вирішальному ж поєдинку Інна з аналогічним рахунком виграла в Юлії Свистіль, яка вперше цього сезону потрапила до топ-4 на всеукраїнських змаганнях. До слова, у півфінальному бою Юлія перемогла з рахунком 15:14 чинну чемпіонку Європейських ігор Джоан Фейбі Бежуру, яка якраз захищала титул на національній першості. Відтак у Бежури та Деркач – «бронза», у Свистіль – «срібло», а в Бровко – дебютне «золото» чемпіонату.

У чоловічому турнірі вже другу перемогу на такому рівні здобув Нікіта Кошман із Києва. До цього він вигравав змагання у 2021-му і повторив успіх цьогоріч. Ба більше, цього вересня Кошман зупинився в кроці від «золота» Кубка України – тоді у фіналі він поступився харків’янину Роману Свічкарю. На чемпіонаті України киянин вже розміняв «срібло» на «золото».

Так, із групи Нікіта вийшов із усіма перемогами – шість із шести. Отримавши третій номер посіву, він стартував у турі прямого вибування одразу в 1/32-й фіналу, де виграв у Романа Попова (15:7) з Києва. А після з аналогічним рахунком на свою користь закінчив поєдинок зі срібним призером Олімпійських ігор-2016 – п’ятиборцем Павлом Тимощенком. Далі ж Кошман вибив із боротьби дніпрянина Михайла Краснюка (15:9) та Артема Матевосова (15:9) з Закарпаття.

Уже в наступному поєдинку Кошман не без проблем здобув звитягу з рахунком 15:13 над харківським шпажистом Євгенієм Горбачуком, який, своєю чергою, уперше з 2018-го року повернувся на п’єдестал всеукраїнських змагань в індивідуальному розряді. А вже у фіналі Кошман переміг одного з лідерів збірної України – призера Олімпійських ігор-2021 Ігоря Рейзліна. Бій так само завершився з рахунком 15:13.

Цікаво, що ще одним медалістом змагань став Андрій Опанасенко з Харкова. На стадії 1/4-ї фіналу він переміг з мінімальною перевагою Руслана Тимошенка (15:14) – тренера Нікіти Кошмана – і відтак унеможливив зустріч наставника й учня у вирішальних поєдинках чемпіонату.

У другий змагальний день медалі розіграли в командному турнірі. У жінок найсильнішими були львів’янки Аліна Дмитрук, Ксенія Пантелєєва, Анна Максименко й Анастасія Івченко. У фінальній зустрічі вони перемогли команду, за яку виступали три з чотирьох призерок особистої першості: Бровко, Бежура й Свистіль, а також олімпійська чемпіонка Яна Шемякіна, яка перший день чемпіонату пропустила. У підсумку – звитяга львів’янок із перевагою у два уколи 45:43.

Бронзові нагороди між собою розіграли киянки. Команда «Київ-2» у складі Дар’ї Варфоломєєвої, Поліни Кулешової, Олени Кривицької та Влади Харькової виграла в збірної «Київ-3», яку представляли Анна Деркач, Дарина Заболотна, Анастасія Самко й Устіна Огон, із рахунком 45:34.

Щодо чоловічих змагань, то тут на найвищу сходинку п’єдесталу піднялись харків’яни Андрій Деркач, Андрій Опанасенко, Євгеній Горбачук і Роман Свічкар. У фіналі вони перемогли киян Володимира Станкевича, Юрія Тараненка, Ігоря Рейзліна й Руслана Тимошенка з рахунком 45:40. Усе вирішилось у завершальному поєдинку Тимошенко – Свічкар, де харків’янин завдав опоненту 12 уколів і отримав лише п’ять.

Бронзовими призерами стали київські шпажисти Нікіта Кошман, Євгеній Макієнко, Віталій Свистіль і Павло Тимощенко. У «бронзовому» фіналі вони в непростому поєдинку виграли в представників Закарпаття Артема Матевосова, Павло Гумена, Мар’яна-Антона Горецького й Андрія Кузьми. Кияни зберігали лідерство майже до самого завершення зустрічі, однак Гумен зумів зрівняти рахунок – 31:31, коли попереду були ще два бої. Далі ж Горецький уперше вивів закарпатців уперед, перемігши Макієнка – 40:38. Однак втримати цю перевагу не вдалось – її нівелював Кошман, завершивши поєдинок з Матевосовим з перевагою в три уколи – 6:3 – і підсумковим рахунком зустрічі 44:43.

Шпага, жінки (особисті)Шпага, чоловіки (особисті)
1. Інна Бровко
2. Юлія Свистіль
3. Анна Деркач
3. Джоан Фейбі Бежура
1. Нікіта Кошман
2. Ігор Рейзлін
3. Андрій Опанасенко
3. Євгеній Горбачук
Шпага, жінки (командні)Шпага, чоловіки (командні)
1. Львів-1
2. Київ-1
3. Київ-2
1. Харків-1
2. Київ-1
3. Київ-2