Головна / новини / змагання / Стамбул 2023 Сателіт: український фінал у Туреччині та перший старт сезону для Ольги Харлан
Стамбул 2023 Сателіт: український фінал у Туреччині та перший старт сезону для Ольги Харлан

Жіноча збірна України з фехтування на шаблях здобула одразу дві нагороди на турнірі серії «сателіт» у турецькому Стамбулі. Так, серед 71 учасниці з 19-ти країн найкращими стали українки Аліна Комащук і Ольга Харлан. Саме вони розіграли «золото» цього турніру.

При цьому Харлан розпочала виступ із усіх перемог у груповому раунді – шість із шести, коли Комащук зазнала однієї поразки. Відтак Ольга отримала другий номер посіву, коли Аліна – восьмий. Таким чином українські шаблістки опинились у різних сегментах турнірної сітки й могли б зустрітись лише у фіналі.

Уже в турі прямого вибування Харлан стартувала одразу в 1/16-й фіналу, де виграла в представниці Сінгапуру Кай Лі Крістін Тан (15:8), а в наступному поєдинку ще переконливіше перемогла Ірину Щуклу з Туреччини. Бій завершився на користь лідерки збірної України з перевагою в десять ударів – 15:5. 

Одним із найнапруженіших для Харлан цього змагального дня було протистояння з британкою Кейтлін Максвелл. Та на попередньому етапі вибила з боротьби іншу українку Юлію Бакастову, вигравши в неї з мінімальною перевагою – 15:14. Аналогічним був рахунок і в зустрічі Харлан – Максвелл, але цього разу вже на користь української шаблістки. Після цього завершальним кроком до фіналу для Ольги стала перемога над представницею Азербайджану Анною Баштою (15:10).

Комащук, своєю чергою, розпочала виступ в «олімпійці» з трьох розгромних перемог поспіль – над Міхаелою Ніколовою з Болгарії (15:5), Джельєт Джи Мін Хенг із Сингапуру (15:5) та Марліін Буйтенхуйс із Нідерландів (15:4). А от в поєдинку за вихід у півфінал Аліна вийшла на перший номер посіву індійську шаблістку Бхавані Деві Чадалавада Ананда Судхарараман і вирвала путівку у вирішальну стадію «сателіту». Бій закінчився на користь Комащук із рахунком 15:12. Наступний же поєдинок проти грузинки Ліки Джиджиєішвілі Аліна виграла без значних проблем – із перевагою у сім ударів (15:8). 

Фінальний бій у Стамбулі цього разу завершився на користь шестиразової чемпіонки світу Харлан з рахунком 15:8. До слова, і для Аліни, і для Ольги цей турнір став першим міжнародним стартом у сезоні. Наступна ж зупинка для українських шаблісток – перший етап Кубка світу в Алжирі, який пройде 9-11-го листопада.

Шабля, жінки (особисті)
1. Ольга Харлан (Україна)
2. Аліна Комащук (Україна)
3. Анна Башта (Азербайджан)
3. Ліка Джиджиєішвілі (Грузія)
11. Юлія Бакастова (Україна)
17. Олена Кравацька (Україна)