Головна / новини / змагання / Київ 2023 КУ: Полозюк і Гойда підійнялись на найвищу сходинку п’єдесталу, золоті медалі командного турніру – у представників ЦСК й ШВСМ
Київ 2023 КУ: Полозюк і Гойда підійнялись на найвищу сходинку п’єдесталу, золоті медалі командного турніру – у представників ЦСК й ШВСМ

У Києві відбувся Кубок України з фехтування на рапірах, у якому взяли участь 45 фехтувальників і 33 фехтувальниці з Миколаєва, Києва, Львова та Закарпаття. Турнір проходив у два дні, відтак у перший розіграли нагороди в особистій першості, а в другий – у командній.

Серед жінок другий рік поспіль «золото» Кубка України здобула Аліна Полозюк із Миколаєва. Цього змагального дня вона не зазнала жодної поразки, зокрема, у групі Полозюк виграла шість боїв із шести. Уже бувши третім номером посіву, Аліна стартувала в турі прямого вибування з перемоги над киянкою Вікторією Горпенченко (15:7), після чого вибила з боротьби ще одну представницю столиці – Аглаю Борисову (15:3). 

У вирішальних же боях миколаївська рапіристка виграла в іншої уродженки Миколаєва Катерини Ченцової, яка нині представляє місто Київ. Якраз Ченцова завдала Полозюк найбільше уколів із усіх суперниць – бій закінчився з рахунком 15:10 на користь лідерки національного рейтингу. У фіналі ж Аліна поставила «золоту» крапку, вигравши в ще однієї киянки Анни Тараненко з рахунком 15:9.

У чоловіків найсильнішим був Даниїл Гойда, для якого турніру у столиці загалом став дебютним у нинішньому сезоні. При цьому для Даниїла ця перемога, як і для Полозюк, була вже не першою на Кубку – він вигравав його ще й у сезоні 2021-2022 років.

На груповому етапі вихованець ДЮСШ імені О.Дем’янюка виграв п’ять поєдинків із шести можливих і таким чином отримав дев’ятий номер посіву після жеребкування. В 1/16-й фіналу Гойда переміг Василя Голода (15:6) з Києва, після чого був сильнішим за ще одного фехтувальника зі столиці – Олега Кокоровця (15:10). Далі Даниїл виграв у миколаївця Микити Асташова (15:8), який, своєю чергою, етапом раніше змусив скласти зброю перший номер посіву – киянина Андрія Щербу (15:12).

Уже у півфіналі та фіналі львів’янин здобув перемоги з суттєвою перевагою. Так, у поєдинку 1/2-ої він переміг лідера юніорської збірної України Єлизара Дирду (15:5), після чого виборов «золото» в протистоянні зі ще одним львівським фехтувальником – бронзовим призером чемпіонату світу 2013-го року Ростиславом Герциком. Бій завершився з рахунком 15:6 на користь Гойди.

До слова, «бронзу» чоловічого турніру з Дирдою розділив киянин Дмитро Чучукало. Востаннє він змагався ще в сезоні 2020-2021 років, і на своєму першому турнірі після тривалої перерви Чучукало всього-на-всього двома уколами програв Герцику за вихід у фінал. Підсумковий рахунок бою Чучукало – Герцик – 15:13 на користь останнього.

Щодо командної першості, то тут нагороди найвищого ґатунку виграли представники ЦСК як серед жінок, так і серед чоловіків. 

Так, збірна «Армієць – 1» у складі Анни Тараненко, Аглаї Борисової, Ірини Зирянової та Єлизавети Чижикової перемогла у фіналі команду «Динамівець», за яку виступали Катерина Буденко, Надія Моргун і Марія Кадун. Зустріч завершилась із рахунком 45:32. Бронзові медалі ж здобули миколаївські рапіристки Аліна Полозюк, Кіра Пронь і Маріанна Сизарева. У «бронзовому» фіналі вони були сильнішими за збірну «Армієць – 2» (45:38) у складі Валентини Дерменжи, Вікторії Горпенченко та Марини Михальової.

У чоловічому командному турнірі перемогу здобули Максим Гаравський, Андрій Погребняк, Дмитро Чучукало й Іван Ткачук із ЦСК ЗСУ – ШВСМ. У вирішальному протистоянні вони виграли з рахунком 45:29 в представників Миколаєва Даніїла Ткача, Владислава Скалія, Богдана Болдарева та Максима Коржового. Бронзовими призерами стали львів’яни Ростислав Герцик, Богдан Лісовий, Тарас Лютий і Олексій Стрельцов. У боротьбі за «бронзу» вони залишили поза подіумом ще одну збірну з Миколаєва – «Динамо», що представляли Єлизар Дирда, Михайло Гурін, Микита Малиновський і Артем Струшляк. Зустріч закінчилась із рахунком 45:40.

Рапіра, жінки (особисті)Рапіра, чоловіки (особисті)
1. Аліна Полозюк
2. Анна Тараненко
3. Єлизавета Чижикова
3. Катерина Ченцова
1. Даниїл Гойда
2. Ростислав Герцик
3. Єлизар Дирда
3. Дмитро Чучукало
Рапіра, жінки (командні)Рапіра, чоловіки (командні)
1. «Армієць – 1»
2. «Динамівець»
3. «Динамо»
1. ЦСК ЗСУ – ШВСМ 
2. МСДЮСШОР
3. ШВСМ – «Динамо»