Головна / новини / змагання / Сателіт 2023 Спліт: Юлія Свистіль – у п’ятірці найсильніших із найкращим результатом у кар’єрі
Сателіт 2023 Спліт: Юлія Свистіль – у п’ятірці найсильніших із найкращим результатом у кар’єрі

У хорватському Спліті завершився турнір серії «сателіт» із фехтування на шпагах серед жінок, у якому взяли участь 107 учасниць із 26-ти країн. Найліпший результат серед українських фехтувальниць показала 28-річна Юлія Свистіль, яка зупинилась за крок до четвірки медалісток.

Представниця КШВСМ виграла всі бої на груповій стадії – п’ять із п’яти. Цікаво, що вже на цьому етапі Свистіль зустрілась із партнеркою по команді Інною Бровко. Цього разу сильнішою була Юлія, яка здобула перемогу з мінімальною перевагою – 5:4. 

Уже після жеребкування Свистіль отримала шостий номер посіву, водночас ще одна українка Дар’я Варфоломєєва потрапила в «олімпійку» й узагалі під четвертим номером – у неї так само жодної поразки. Відтак і Юлія, і Дар’я стартували одразу в 1/32-й фіналу, пропустивши перший поєдинок.

На шляху до вісімки найсильніших Свистіль не зазнала проблем із нідерландкою Дей де Війн (15:9) і представницею Індії Прачі Логан (15:9), а в 1/8-й киянка виграла в ще однієї нідерландської фехтувальниці Келлі Буун (15:8). Варфоломєєва, своєю чергою, впевнено стартувала в турі прямого вибування з перемоги над болгаркою Вікторією Веліславовою (15:4), виграла в краянки Емілі Конрад (15:9), а от у наступному протистоянні 24-річна українська шпажистка зазнала поразки від мексиканки Шейли Ліліани Техеди (8:15). До слова, до 1/8-ї дійшла й Інна Бровко, але далі її не пустила олімпійська чемпіонка Токіо-2020 Іріна Ембріх із Естонії. Бровко поступилась одним уколом – 11:12. 

Відтак за вихід до топ-4 боролась тільки Свистіль. На цій стадії вона зустрілась із естонською фехтувальницею Неллі Діфферт, яка посідає 12-те місце у світовому рейтингу FIE і має в активі «бронзу» цьогорічного Євро. Свистіль поступилась більш досвідченій суперниці з суттєвим розривом – 6:15 – і таким чином завершила виступ на п’ятому місці. Наразі це найкращий результат Юлії в кар’єрі на рівні «сателітів». До цього на початку жовтня вона змагалась у Женеві, де стала 20-ю.

Шпага, жінки (особисті)
1. Катріна Лехіс (Естонія)
2. Неллі Діфферт (Естонія)
3. Іріна Ембріх (Естонія)
3. Гаруна Баба (Японія)
5. Юлія Свистіль (Україна)
11. Дар’я Варфоломєєва (Україна)
16. Інна Бровко (Україна)
21. Анна Максименко (Україна)
22. Олена Кривицька (Україна)
26. Емілі Конрад (Україна)
27. Дарина Заболотна (Україна)
28. Ксенія Пантелєєва (Україна)
30. Єва Мазур (Україна)
34. Софія Сіденко (Україна)
35. Анастасія Самко (Україна)
42. Поліна Кулешова (Україна)
47. Марія Волошина (Україна)
53. Ксенія Куштан (Україна)
58. Олександра Лазаренко (Україна)
64. Ганна Петренко (Україна)
69. Міра Юсеф (Україна)
70. Катерина Коротецька (Україна)
74. Устіна Огон (Україна)
77. Юлія Фатула (Україна)
78. Катерина Дзюбан (Україна)
80. Катерина Ламза (Україна)
81. Олександра Романова (Україна)
83. Марія Никитюк (Україна)
84. Єлизавета-Ольга Корнійчук (Україна) 
88. Софія Шевченко (Україна)
96. Софія Стогній (Україна)
104. Надія Харченко (Україна)