Головна / новини / змагання / Сателіт 2023 Спліт: дебютне «срібло» Максима Перчука
Сателіт 2023 Спліт: дебютне «срібло» Максима Перчука

Український шпажист Максим Перчук став срібним призером «сателіту» в хорватському Спліті. Для 17-річного фехтувальника це дебютна медаль на такому рівні. 

У Спліті вже з перших боїв Перчук поклав переможний початок. Ще на груповій стадії киянин виграв усі поєдинки – п’ять із п’яти. Це дозволило йому кваліфікуватись у тур прямого вибування з сьомої позиції. Ліпший показник серед українців мав тільки харків’янин Роман Свічкар – він отримав п’ятий номер посіву. Але далеко пройти Роману не вдалось: в 1/32-й фіналу він поступився венесуельцю Хесусу Лімардо (4:7), який цьогоріч став бронзовим призером чемпіонату світу в командній першості.

Перчук же спочатку вибив із боротьби естонця Валентіна Алтуніна (15:10), після чого був сильнішим за представника Саудівської Аравії Джавада Аль-Дауда (15:8) в 1/16-й. До слова, далі за вихід до топ-8 змагались одразу шість українських шпажистів. Окрім Перчука, за путівку до вісімки найліпших боролись Даніїл Мазур, Нікіта Кошман, Даніїл Гойда, Артем Матевосов і Юрій Тараненко. Водночас пробитись в наступний тур зумів лише Максим – він переміг шведа Джонатана Свенссона з рахунком 15:10.

Уже в поєдинку за потрапляння до півфіналу Перчук виграв у другого номера посіву – австрійця Александра Біро, а на шляху до фіналу розібрався з венесуельцем Франциско Лімардо (15:11), який також є чинним бронзовим призером чемпіонату світу. 

Лише в бою за «золото» українець зазнав поразки в цей змагальний день. На цій стадії він протистояв 23-річному італійцю Даніелю де Молі. Долю поєдинку визначили два уколи – 15:13 на користь італійського фехтувальника. Так, Перчук на своєму третьому «сателіті» в кар’єрі зумів піднятись на п’єдестал пошани. Раніше ж його найкращим результатом було 17-те місце у шведському Стокгольмі.

Шпага, чоловіки (особисті)
1. Даніель де Мола (Італія)
2. Максим Перчук (Україна)
3. Андреа Валлосіо (Італія)
3. Франциско Лімардо (Венесуела)
10. Артем Матевосов (Україна)
11. Даніїл Мазур (Україна)
13. Нікіта Кошман (Україна)
14. Юрій Тараненко (Україна)
15. Даніїл Гойда (Україна)
20. Роман Самойлов (Україна)
28. Андрій Опанасенко (Україна)
29. Богдан Кирда (Україна)
33. Роман Свічкар (Україна)
34. Владислав Назаревич (Україна)
37. Лев Майстренко (Україна)
41. Руслан Тимошенко (Україна)
42. Михайло Краснюк (Україна)
44. Данило Войнов (Україна)
45. Лев Корнієнко (Україна)
47. Дмитро Самойлов (Україна)
55. Віталій Свистіль (Україна)
59. Денис Лаврентьєв (Україна)
63. Павло Трофименко (Україна)
70. Євгеній Горбачук (Україна)
88. Ярослав Лемак (Україна)
102. Ілля Гордон (Україна)
104. Андрій Полянський (Україна)