Головна / новини / змагання / ЧУ Київ 2023: дебютне «золото» Черкашина й Горпенченко та домінування Києва та Миколаєва
ЧУ Київ 2023: дебютне «золото» Черкашина й Горпенченко та домінування Києва та Миколаєва

У столиці визначили чемпіонів України з фехтування на рапірах серед юніорів. Так, у турнірі взяли участь 35 дівчат і 57 юнаків з шести областей. При цьому і в чоловічих, і жіночих особистих змаганнях з’явились нові переможці. 18-річна Вікторія Горпенченко та 17-річний Андрій Черкашин із Києва уперше виграли юніорську національну першість.

Вікторія розпочала виступ із чотирьох перемог у групі, поступившись на цьому етапі лише майбутній володарці «бронзи» Крістіні Кулік із Миколаєва (2:5). 

Уже в турі прямого вибування Горпенченко протистояла виключно рапіристкам зі столиці. У першому поєдинку вона вибила з боротьби Ольгу Донцову (15:7), у бою за вихід у вісімку найсильніших здобула ще одну впевнену перемогу над Марією Кадун (15:2), а на шляху до півфіналу була ліпшою за Світлану Бризгалову (15:9), яка ще на початку вересня стала бронзовою призеркою чемпіонату України U23.

Чи не найскладнішими за весь турнір для Вікторії видались півфінальний і фінальний бої, адже саме в цих поєдинках Вікторія протистояла іншим вихованкам ДЮСШ «Армієць» – Валентині Дерменжи та Єлізаветі Чижиковій, із якими вона провела далеко не одну годину тренувань. Відтак поєдинок проти Дерменжи Горпенченко виграла з мінімальною перевагою – 15:14, а от із Чижиковою у фіналі розрив був більшим – 15:9.

Щодо Черкашина, то він у групі взагалі не знав поразок, після чого під третім номером посіву стартував у «олімпійці» з перемоги над львів’янином Іллею Головашовим (15:2). Далі в 1/8-й київський рапірист виграв у ще одного представника Львова Якова Гойди (15:5) та був сильнішим за миколаївського фехтувальника Максима Левицького (15:10).

До четвірки ж найкращим, окрім Черкашина, також потрапили три миколаївські рапіристи, а саме Єлизар Дирда, Артем Струшляк й Артем Коржовой. Саме з останнім Андрій боровся за вихід у фінал і переміг з рахунком 15:7. А у вирішальному протистоянні виборов «золото», вигравши в лідера національного рейтингу юніорів – Дирди (15:11).

До слова, на другий день у командних змаганнях так само медалі розділили фехтувальники з Києва та Миколаєва. Так, у дівчат золоті нагороди здобули киянки Валентина Дерменжи, Аглая Борисова, Вікторія Горпенченко й Світлана Бризгалова. Срібні медалі, своєю чергою, дістались Дар’ї Гусаренко, Анастасії Єрофеєнко, Крістіні Кулік і Крістіні Пронь із Миколаєва. А трійку найкращих замкнула ще одна київська збірна в складі Марії Награбової, Мілани Степовик, Єлізавети Чижикової та Юлії Шингирій.

У хлопців на найвищу сходинку п’єдесталу піднялись миколаївські спортсмени – Єлизар Дирда, Михайло Гурін, Максим Левицький і Артем Струшляк. У фіналі їм поступились кияни Іван Жигурський, Андрій Черкашин, Василь Слов’як і Артем Левадній. А от «бронзу» виграли Микита Асташов, Богдан Завальний, Кирил Калачов і Артем Коржовий із Миколаєва. 

Рапіра, юніорки (особисті)Рапіра, юніори (особисті)
1. Вікторія Горпенченко (Київ)
2. Єлизавета Чижикова (Київ)
3. Валентина Дерменжи (Київ)
3. Крістіна Кулік (Миколаїв)
1. Андрій Черкашин (Київ)
2. Єлизар Дирда (Миколаїв)
3. Артем Коржовой (Миколаїв)
3. Артем Струшляк (Миколаїв)
Рапіра, юніорки (командні)Рапіра, юніори (командні)
1. «Київ-1»
2. «Миколаїв-1»
3. «Київ-2»
1. «Миколаїв-1»
2. «Київ-1»
3. «Миколаїв-2»