Головна / новини / змагання / КЄ Кальярі 2023: одразу дві українські команди в четвірці найсильніших
КЄ Кальярі 2023: одразу дві українські команди в четвірці найсильніших

В італійському Кальярі стартував командний Кубок Європи, що триватиме з 6 до 8 жовтня. Першими на фехтувальні доріжки вийшли шпажистки та шаблісти, а серед них – і представники від України. 

У змаганнях шпажисток брали участь одразу дві наші збірні: «Україна» в складі Влади Харькової, Олени Кривицької та Дар’ї Варфоломєєвої, а також «Україна-2», за яку виступали Ксенія Пантелєєва, Юлія Свистіль й Інна Бровко.

У груповому турі обидва українські колективи не знали поразок – три перемоги з трьох. Відтак перша команда кваліфікувалась до «олімпійки» з першого місця, а друга – із четвертого.

Уже в турі прямого вибування Харькова, Кривицька та Варфоломєєва стартували одразу в 1/4 фіналу зі звитяги над румунською збірною «СКА Стяуа Бухарест» (42:36). Водночас Пантелєєва, Свистіль і Бровко спочатку були сильнішими за нідерландську команду «Den Bosch» (45:28) в 1/8-й, а потім вибили з боротьби «Італія – Aeronautica Militare» (41:34).

До слова, за цю італійську збірну фехтувала Федеріка Ізола – бронзова призерка Олімпіади в Токіо в командній першості. Під час зустрічі з «Україна-2» вона виграла поєдинки у Свистіль (4:2) і Пантелєєвої (5:2), але без шансів поступилась Бровко (2:10). Цей бій і став вирішальним, оскільки саме Інна зуміла переломити хід протистояння – до фінального поєдинку Бровко – Ізола українки програвали за рахунком 31:32.

Далі в протистоянні за вихід у фінал зустрілись дві українські збірні, і цього разу перемога була за Харьковою, Кривицькою та Варфоломєєвою з рахунком 45:26. У вирішальній же зустрічі змагального дня українська трійка поступилась італійській команді «Італія 2 – Fiamme Oro», де лідеркою була Альберта Сантуччіо – сьомий номер світового рейтингу та чинна віцечемпіонка світу. Протистояння закінчилось із рахунком 45:39 на користь італійок.

Пантелєєва, Свистіль і Бровко, своєю чергою, потрапили в «бронзовий» фінал, де зустрілись із французькою збірною «Левалуа». Українські шпажистки зазнали поразки з розривом в 11 пунктів – 34:45. 

До слова, у цей же день в Кальярі змагались і шаблісти, де Україну представили Богдан Платонов, Олексій Стаценко, Юрій Цап й Андрій Ягодка. Українці виграли одну зустріч у групі з трьох можливих, а саме в ізраїльського «Хапоель Ашкелон» (45:23). Із цією ж збірною українські фехтувальники вже вдруге розібрались в турі прямого вибування – 45:17, а далі програли румунському колективу «СК Динамо Бухарест» (45:38) і відтак завершили виступ на сьомій сходинці підсумкового заліку.

Шпага, жінки, командаШабля, чоловіки, команда
1. «Італія 2 – Fiamme Oro» (Італія)
2. «Україна»
3. «Левалуа» (Франція)
4. «Україна 2»
1. «Італія 2 – Fiamme Oro» (Італія)
2. «СК Динамо Бухарест» (Румунія)
3. «Італія» (Італія)
7. «Україна»