Головна / новини / змагання / Сателіт Женева 2023: подвійний український подіум від Влади Харькової та Олени Кривицької
Сателіт Женева 2023: подвійний український подіум від Влади Харькової та Олени Кривицької

Українські шпажистки здобули одразу дві нагороди на турнірі серії «сателіт» у швейцарській Женеві. За підсумками змагального дня на подіум піднялись одні з лідерок національної збірної – киянки Влада Харькова та Олена Кривицька. Ба більше, саме вони й розіграли «золото» та «срібло» у фіналі.

І Харькова, і Кривицька завершили груповий етап з однією поразкою на рахунку – загалом у Влади було п’ять перемог, коли в Олени – чотири. Відтак у турі прямого вибування вони отримали 15-й і 24-й номери посіву відповідно.

Уже в турі прямого вибування Харькова стартувала з двох поспіль перемог над господарками турніру – Полін Убі (15:10) і Авророю Фавр (15:9). Потім в 1/8 фіналу чинна чемпіонка Європи виграла у Жад Серсо з Франції з рахунком 15:9, а в наступному раунді виявилась сильнішою за краянку Поліну Кулешову (15:11). 

Також на шляху до «українського» фіналу Харькова вибила з боротьби представницю Канади Леонору Макіннон. Їхнє протистояння завершилось із суттєвою перевагою українки – 15:7.

У Олени ж чи не найскладнішим боєм була зустріч за потрапляння у вісімку найсильніших. Кривицька протистояла швейцарці Ноемі Мошлін. У напруженій боротьбі з перевагою в один укол звитягу здобула українська фехтувальниця – 15:14. 

Цікаво, що після цього виснажливого бою Олена виграла два наступні доволі впевнено: спочатку перемогла естонку Вероніку Зуйкову з гандикапом у десять очок – 15:5, а далі залишила без фіналу ще одну представницю Естонії – олімпійську чемпіонку Токіо-2020 в командній першості Катріну Лехіс (15:9).

У вирішальному ж поєдинку змагального дня, де зустрілись Кривицька та Харькова, цього разу сильнішою була остання. Бій завершився на користь Влади з рахунком 15:9. Так, вона здобула свою дебютну нагороду в цьому сезоні на міжнародному рівні. Навіть більше – для 27-річної української шпажистки ця медаль стала другою в кар’єрі на змаганнях серії «сателіт» – до цього вона була другою у Братиславі ще у 2019-му році. 

Зауважимо, що за день до жіночого турніру в Женеві пройшов і чоловічий. Там з українців найвищий результат показав володар Кубка України-2023 Роман Свічкар із Харкова – він став 11-м.

Шпага, жінки (особисті)Шпага, чоловіки (особисті)
1. Влада Харькова (Україна)
2. Олена Кривицька (Україна)
3. Катріна Лехіс (Естонія)
3. Леонора Макіннон (Канада)
1. Лукас Малкотті (Швейцарія)
2. Макс Гайнцер (Швейцарія)
3. Ян Орі (Швейцарія)
3. Патрік Йоргенсен (Данія)
8. Поліна Кулешова (Україна)
11. Інна Бровко (Україна)
15. Джоан Фейбі Бежура (Україна) 
18. Дар’я Варфоломєєва (Україна)
20. Юлія Свистіль (Україна)
27. Дарина Заболотна (Україна)
33. Емілі Конрад (Україна)
40. Олександра Романова (Україна)
41. Анастасія Самко (Україна)
67. Єва Мазур (Україна)
89. Поліна Харчина (Україна)
105. Ксенія Куштан (Україна)
107. Соломія Федорчук (Україна)
108. Міра Юсеф (Україна)
11. Роман Свічкар (Україна)
17. Нікіта Кошман (Україна)
19. Михайло Краснюк (Україна)
29. Роман Самойлов (Україна)
37. Даніїл Мазур (Україна)
50. Павло Трофименко (Україна)
57. Юрій Тараненко (Україна)
60. Даніїл Гойда (Україна)
68. Дмитро Самойлов (Україна)
72. Лев Корнієнко (Україна)