Головна / новини / змагання / Сателіт Амстердам 2023: Ольга Сопіт удруге в кар’єрі підійнялась на п’єдестал сателіту
Сателіт Амстердам 2023: Ольга Сопіт удруге в кар’єрі підійнялась на п’єдестал сателіту

Киянка Ольга Сопіт здобула першу нагороду цього сезону на міжнародному рівні – 20-річна рапіристка стала бронзовою призеркою сателіту в Амстердамі.

Сопіт стартувала в груповому раунді з п’ятьма перемогами з шести можливих. Єдиної поразки на цій стадії українська фехтувальниця зазнала від австрійки Ліллі Марії Брюггер, яка посідає 79-те місце у світовому рейтингу. Саме Брюггер із усіма звитягами кваліфікувалась до туру прямого вибування з першого місця, водночас Ольга отримала 16-й номер посіву.

Уже в 1/32 фіналу українка була сильнішою за чешку Степанку Немцову (15:7), а після з перевагою в один укол виграла в британки Кароліни Статчбері (8:7). У протистоянні за потрапляння в топ-8 Сопіт узяла реванш у Брюггер – цього разу киянка перемогла опонентку з суттєвою перевагою, а саме з рахунком 15:7. 

На цьому одна з лідерок збірної України з фехтування на рапірах не зупинилась і зуміла вибити з боротьби одну з найрейтинговіших суперниць в Амстердамі – Зандер Родс зі США, яка нині обіймає 40-ве місце в рейтингу FIE. Бій Родс – Сопіт закінчився на користь останньої з перевагою в шість пунктів – 15:9.

У фінал же українку не пустила інша представниця США Майя Мей Вайнтрауб. Вона перемогла Сопіт з аналогічним рахунком – 15:9 – і в підсумку стала другою, поступившись у вирішальному бою Коралі Бро з Франції (9:15).

Так, українська рапіристка завершила виступ на третьому місці. При цьому ця нагорода стала вже другою для Ольги на турнірах серії «сателіт». У попередньому сезоні 20-річна фехтувальниця виграла «срібло» на аналогічних змаганнях у румунському Бухаресті.

Зазначимо, що загалом від України в Амстердамі виступило п’ять рапіристок і 13 рапіристів. Зокрема, Аліна Полозюк під другим номером посіву зупинилась в 1/16 фіналу, а Дар’я Миронюк стала 12-ю. Серед чоловіків найліпший результат серед українців показали Максим Гаравський і Андрій Щерба – вони посіли 10-те і 13-те місця відповідно.

Рапіра, жінки (особисті)Рапіра, чоловіки (особисті)
1. Коралі Бро (Франція)
2. Майя Мей Вайнтрауб (США)
3. Аранца Іностроза (Чілі)
3. Ольга Сопіт (Україна)
1. Чейз Еммер (США)
2. Алессандро Стелла (Італія)
3. Даміано Розателлі (Італія)
3. Ітан Гасснер (США)
12. Дар’я Миронюк (Україна)
17. Аліна Полозюк (Україна)
40. Крістіна Петрова (Україна)
64. Світлана Сопіт (Україна)
10. Максим Гаравський (Україна)
13. Андрій Щерба (Україна)
29. Євген Лазаренко (Україна)
34. Андрій Черкащин (Україна)
36. Олег Кокоровець (Україна)
52. Богдан Пнівчук (Україна)
59. Андрій Погребняк (Україна)
74. Богдан Болдарєв (Україна)
84. Єлизар Дирда (Україна)
129. Микита Асташов (Україна)
135. Богдан Лісовий (Україна)
136. Максим Коржовой (Україна)
157. Михайло Гурін (Україна)