Головна / новини / змагання / КУ Київ 2023: Роман Свічкар повертається на найвищу сходинку п’єдесталу!
КУ Київ 2023: Роман Свічкар повертається на найвищу сходинку п’єдесталу!

Сьогодні, 26 вересня, шпажисти розіграли особисті нагороди Кубка України. Найсильнішим за підсумками змагань, які зібрали на доріжках столичного ЦСК ЗСУ майже 100 учасників з Києва, Харкова, Львова, Хмельницького, Запоріжжя, Житомира, Дніпропетровської та Донецької областей, а також Закарпаття, став 30-річний харків’янин Романа Свічкар – володар Кубка України-2021.

Цікаво, що окрім підопічного Ірини Одокієнко та Володимира Станкевича, до числа призерів увійшли ще два шульги – це кияни Нікіта Кошман, який здобув срібло, та 18-річний Дмитро Плаксін, бронза якого стала чи не головною несподіванкою турніру.

Третє місце з останнім розділив переможець квітневого етапу Кубка України в Києві Андрій Опанасенко. 20-річний харків’янин виявився не лише єдиним не шульгою серед медалістів, але і єдиним, хто дістався п’єдесталу напряму без поразок.

Роман Свічкар, поступившись у першій зустрічі в Таблиці 32 земляку Дмитру Самойлову (12:15), сповна скористався тим, що змагання проходили з втішними боями. Переміг представника сучасного п’ятиборства Кирима Шехмаметьєва (15:3), бронзового призера Олімпіади у Токіо-2020 Ігоря Рейзліна (15:13), який у нижній частині сітки опинився після поразки від медаліста чемпіонату світу серед кадетів-2022 Максима Перчука (13:15), а згодом здолав Руслана Тимошенка (15:11) Це дозволило досвідченому харківському шпажисту повернутися у боротьбу за нагороди, увійшовши до Топ-8! З цієї стадії змагання проводилися вже за форматом прямого вибування.

Гарантувавши собі нагороду перемогою над володарем бронзи Європейських ігор-2023 Володимиром Станкевичем (15:12), Роман Свічкар не зупинився на досягнутому. У півфіналі взяв гору над господарем доріжки Дмитром Плаксіним (15:7), а у фіналі здолав ще одного молодого киянина – чемпіона України-2021 Нікіту Кошмана (15:12), який дістався п’єдесталу через втішні поєдинки після поразки у другому бою турнірної сітки від свого тренера Руслана Тимошенка (14:15).

Саме Кошман зупинив у півфіналі впевнену ходу харків’янина Андрія Опанасенка (15:9), який у підсумку зійшов на третю сходинку п’єдесталу разом з Плаксіним.

Переможець та призери отримали нагорди та призи від Першого мультибрендового інтернет-магазину фехтувального екіпірування «Masque» та Uhlmann Fencing!

Шпага, чоловіки (особисті)
1. Роман Свічкар (Харків)
2. Нікіта Кошман (Київ)
3. Андрій Опанасенко (Харків)
3. Дмитро Плаксін (Київ)